Dolar 34,4815
Euro 36,4027
Altın 2.955,78
BİST 9.301,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Sırrı Kulak Yapılarında Gizli: Sabahın Köründe Tüm Mahalleyi Ayağa Kaldıran Horozlar, Nasıl Yüksek Seslerine Rağmen Sağır Olmuyorlar?

Şehir hayatında pek mümkün olmasa da horozlarla karga b..kunu yemeden uyanmak hepimiz için bilindik bir şey. Tüm mahalleyi ayağa kaldıracak kadar yüksek sese sahip horozlar, kendi seslerinden sağır olmuyorlar mı? Zira bizim kulağımızın dibinde bağırsalar net sağırız.

Sırrı Kulak Yapılarında Gizli: Sabahın Köründe Tüm Mahalleyi Ayağa Kaldıran Horozlar, Nasıl Yüksek Seslerine Rağmen Sağır Olmuyorlar?
12 Kasım 2024 14:06
47

Duyduğumuz tiz ve güçlü seslere uzun süre maruz kaldığımızda işitme kaybı yaşayabilecekken horozlar için durum farklı.

Araştırmacılar da horozların bu “kendi gürültüsünden sağır olmama” konusundaki sırrı çözmüş durumda.

Öyle bir desibelleri var ki.

Günün ilk ışıklarıyla göreve başlayan horozlar, yaklaşık 130 desibellik bir sesle ötüyor. Bu, insan kulağına oldukça yüksek gelen ve uzun süre maruz kalındığında işitme kaybına yol açabilecek bir desibel seviyesi. Peki, horozun kendisi bu güçlü sesi nasıl duymaz hâle gelmiyor?

Aslında burada devreye harika bir biyolojik adaptasyon giriyor. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre horozlar ötme esnasında kendi işitme mekanizmalarını korumak için âdeta “otomatik bir kulak tıkacı” kullanıyor.

Kulaklarının bir kısmını otomatik olarak kapatan refleks geliştiriyorlar.

Kafa kemikleri ve kas yapıları sayesinde ötme sırasında iç kulakları kısmen kapanıyor ve böylece tiz ve güçlü sesin doğrudan işitme organlarına ulaşması engelleniyor. Böylelikle de kendi ötüşlerinin etkilerini sınırlayarak işitme kaybını önlüyorlar.

Onların bizi uyandıracak cesaretlerine karşı siz yine de o saatlerde kendilerine yaklaşmasanız iyi olur!

Kaynaklar: Poultry World, Discover Magazine

Bunlar da dikkatinizi çekebilir:

 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.