Dolar 34,4841
Euro 36,3853
Altın 2.954,91
BİST 9.296,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Genel Anesteziden Önce Neden Bir Şeyler Yiyip İçmemiz İstenmiyor? Ciddi Sebepleri Var!

Ameliyat olacak insanlara söylenen en önemli şeylerden biri de gece 00.00’dan sonra yemek yememeleri gerektiği oluyor. Sabah karnınız guruldayarak uyanıp açlıktan sinir sahibi olduğunuz bu uyarının çok ciddi bir nedeni var.

Genel Anesteziden Önce Neden Bir Şeyler Yiyip İçmemiz İstenmiyor? Ciddi Sebepleri Var!
2 Kasım 2024 10:26
66

Aç ve susuz kalmak epey can sıkıcı olsa da bunun en önemli sebebi ameliyat sırasında herhangi bir sorunla karşılaşmamak.

İyi de yediklerimiz ve içtiklerimizle ameliyatın ne alakası var?

Anestezi ve sindirim sistemi arasındaki bağlantı nedir?

Vücudun tüm bilinçli işlevlerini devre dışı bırakarak ameliyat sırasında uyanık kalmamızı önleyen genel anestezi sırasında devreye sindirim sistemi giriyor.

Anestezi sırasında midenizde yemek varsa bu yemekler yemek borusuna hatta daha da kötüsü akciğerlere kaçabiliyor. Normalde, sindirim sistemi çalışmaya devam ederken yutma ve kusma reflekslerimiz, mide asidinin yukarı çıkmasını önlüyor. Ancak genel anestezi sırasında bu refleksler geçici olarak devre dışı kalıyor.

Akciğerlerin güvenliği için isteniyor.

Midenizde yiyecek veya sıvı varsa ve bu içerikler solunum yoluna karışırsa aspirasyon yani mide içeriğinin solunum yollarına kaçması demek. Bu da zatürre gibi ciddi akciğer sorunlarına yol açabiliyor.

Özellikle asitli mide içeriği, akciğer dokularında hasara neden oluyor ve tedavi edilmesi oldukça güç sağlık sorunları ortaya çıkarabiliyor. İşte bu riskleri en aza indirmek için de anestezi altındayken midenin boş olması öneriliyor.

Ameliyattan kaç saat önce bir şey yiyebiliyoruz?

Gün içerisinde ameliyat saatiniz kaç olursa olsun gece 12’den sonra bir şey yememiz istenmez. Genellikle bu süre aslında 6-8 saat aralığında midenin tüm içeriğini boşaltabilmesi için ideal süre olarak kabul ediliyor.

Tabii ki diyabet hastası olanlar, düzenli ilaç kullanması gerekenler özellikle bir şey yiyip içme konusundaki yasağa karşı tedirgin olabiliyor ancak bunun en doğru kararını doktorunuz verecektir. Ameliyat öncesi anestezi kontrolünden geçerken sağlık durumunuzu belirtmeli ve doktor kontrolünde hareket etmelisiniz.

Unutmayın ki aç kalmak çok zor olsa da amaç sağlığımızı korumak ve olası tehlikelerin önüne geçmek.

Kaynaklar: TARD, Very Well Health, Schneck, BuzzRx

Bunları da inceleyebilirsiniz:

 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.