Oynadınız Mı? – Caravan SandWitch
Kayıp kızkardeşini arayan bir kızın hikayesi…
Oynadınız Mı? serimizde sıradaki konuğumuz Fransa’dan bir oyun stüdyosu olan Plane Toast tarafından geliştirilen bir oyun, geçtiğimiz ay oyun severlerle buluşan Caravan SandWitch. Bu sefer de yolumuz uzak bir gezegene düşüyor, bakalım bu macerada neler bekliyormuş bizleri.
Kız kardeşini ararken kendisini bulan bir kızın hikayesi…
Caravan SandWitch, bizi önce Space City’ye sonra da Cigalo adlı bir gezegene götürüyor. Oyundaki başkarakterimiz Sauge, 6 yıl önce kayıplara karışan kız kardeşi Garance’ın uzay aracından bir yardım çağrısı alıyor. Bunun üzerine uzunca bir süredir ayak basmadığı Cigalo’ya geri dönüyor. Doğup büyüdüğü bu gezegen ve bu gezegendeki tanıdıkları epeyce değişmişler aradan geçen yıllar boyunca.
Gezegene dönerken gördüğü çocukluk arkadaşı Nèfle başta olmak üzere gezegendeki karakterler bir yandan bu arayışında destek olurken bir yandan da onun yardımına ihtiyaç duyuyorlar. O da, hem ihtiyaç duyanlara destek oluyor hem de adım adım kız kardeşinin 6 yıl önce neler yaşadığını keşfetmeye çalışıyor. Bu yolculuk Sauge için bir yandan da kendini bulma hikayesine dönüyor diyebiliriz.
Oyunda ilerledikçe 40 yıl önce yaşanan ve gezegen sakinlerinin “TARAASK” dedikleri olayın nasıl bir şey olduğunu ve gezegeni, o gezegen üzerinde yaşayanları nasıl etkilediğini öğreniyor, bunun günümüzdeki yansımalarını da görüyoruz. Bu olayın etrafında da farklı konulara temas eden bir hikâye anlatıyor bizlere Caravan SandWitch.
Ara sıra platform özellikleri içerse de temel olarak çeşitli şekillerde bulmacalar çözüp hedefinize doğru ilerlemeye çalıştığınız bir macera oyunu Caravan SandWitch. Çatışmanın yer almadığı, hatta şiddetle bağdaştırabilecek herhangi bir unsura denk gelmeyeceğiniz, buna karşın keşfetmeyi, tanımayı ve yardımlaşmayı odağına almış bir oyun bu. Çevrenizdeki karakterlerin ihtiyaçlarına kulak verip onlara elinizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor, bir yandan da gezegenin farklı köşelerini keşfe çıkıyor ve yeni karakterlerle tanışıp onlarla da arkadaşlıklar kuruyorsunuz.
Genel olarak sinyal karıştırıcı kuleleri etkisiz hale getirmek, binaların belirli noktalarına ulaşmaya çalışmak, belirli sayıda nesne toplamak, kayıpları bulmak gibi görevler çıkıyor karşınıza. Bu konuda oyuncuyu çok da zorlamadığını söylemek mümkün. Oyuncunun ilerlemesini engelleyen tek şey o görev için ihtiyaç duyabileceği araçlara henüz sahip olmaması. Onu da gerekli parçaları topladıktan sonra Nèfle’nin garajında hallediyorsunuz.
Oyunun hemen giriş bölümünde Rose’dan aldığınız karavan (kamyonet mi deseydik acaba?) başlangıçta sadece haritanın farklı köşelerine hızlıca gitmek için kullandığınız bir araçken, Nèfle ile adım adım bu aracı geliştiriyor, radar ve kanca takıp önünüze çıkacak engelleri aşmanızı sağlayacak bir araca dönüştürüyorsunuz. Farklı binaların tepelerinde gördüğünüz halatlardan kayıp daha önce ulaşamadığınız yerlere gitmek için kullanacağınız ekipmanı da yine bu şeklide elde ediyorsunuz.
Bu geliştirmeleri yapmak için gerekli bileşenleri ya belirli yan görevleri yaparak ya da etrafta dolaşıp çeşitli mekanları araştırarak buluyorsunuz. Bu noktada bir ikileme düştüğümü belirtmek durumundayım. Bir yandan bu parça toplama meselesi, oluşturulan dünyayı ve yan hikayeleri keşfetmek için bir bahane olarak değerlendirilebilir. Öte yandan, gerekli parça sayılarının yüksek olduğu durumlarda, hele bir de o an için yapılacak bir yan görev bulunmuyorsa, haritanın bir o köşesine bir bu köşesine gidip bileşen peşinde koşmak amaçsızca hareket ettiğinizi hissettirip oyundan aldığınız zevki bir miktar törpüleyebiliyor. Bu histen sıyrılmak için karşınıza çıkan her karakterle konuşup, gittiğiniz mekanlarda en ufak bilgi parçalarını kovalayabilirsiniz. Hem böylece oyunun temas etmeye çalıştığı meselelere de biraz daha eğilme şansı bulabilirsiniz.
Yine bir artı mı eksi mi olduğuna dair değerlendirmeyi size bırakacağım bir noktayı daha paylaşmış olayım. Oyunda nasıl ilerlediğinizden bağımsız olarak son kısımda bir tercih çıkıyor karşınıza. Yaptığınız seçim oyunun sonunda olan şeyi değil de onun oluş biçimini ve bazı karakterlerin durumunu değiştiriyor sadece. Yani aslında tek bir final var da denilebilir. Bazı oyuncular burada daha farklı bir kararın da verilebilmesini ve oyunun sonunun farklılaşabildiği bir durumu tercih edebilirlerdi (Spoiler vermeden ancak bu kadar anlatılıyor, ben ne yapayım). Öte yandan oyunun üzerine inşa edildiği bakış açısıyla bu final örtüşüyor diye düşünüyorum.
Görüldüğü gibi grafikler yönünden öyle devrim yapan bir oyun değil. Ama buna ihtiyaç duyan bir oyun olmadığı da ortada. Ayrıca görselliğin kötü olduğu anlamına da gelmiyor bu söylediğim, bunun altını da çizeyim. Sadece, daha basit bir tarzın benimsendiğini belirtmek istedim -ki bu tarz oyunun hikayesine uygun bir tarz bence. Karakter tasarımları iyi, çevre tasarımları da olması gerektiği gibi. Sıcak bir renk paletine sahip ve arka planda eşlik eden müziklerle de birleşince hoş bir atmosfer sunuyor oyunculara.
Hazır yeri gelmişken oyundaki müziklerin hoşuma gittiğini de belirtmiş olayım. Pensée Dérobée başta olmak üzere atmosferi destekler nitelikte birçok parçaya yer verilmiş. Antynomy, iyi bir iş çıkarmış bence.
Artık ufak ufak toparlama zamanı. Caravan SandWitch’te hikâyenin zaman zaman tempo kaybettiğini, oyunda yer verilen bazı şeylerin çok da hikayeyle örtüşmediğini ve bu yönüyle oyundan alınan zevki baltalayabileceğini, bazı bulmacaların tekrara düştüğünü, bazı görevlerin (özellikle bileşen toplamaya ilişkin görevler) bir noktadan sonra can sıkabildiğini belirtmek durumundayım.
Öte yandan bütün bunlara rağmen çevre sorunları, kaynakların sömürülmesinin doğurduğu olumsuz sonuçlar, işsizlik, gelecek kaygısı gibi konularda içerdiği mesajlarla da bir şansı hak ettiğini düşünüyorum. Oyunun “çevresel sorunların üstesinden gelmek için toplulukların birbirine yardım ettiği bir dünya vizyonu” ile geliştirildiği göz önünde bulundurulduğunda, ortaya koydukları işin bu bakış açısına uygun bir iş olduğunu belirterek haklarını teslim etmek gerek.
Çatışmalardan, şiddetten uzak, sakin bir şekilde keşfe çıktığınız oyunları seviyor, dünyamıza dair sıkıntılar hakkında bir şeyler söylemek gayretindeki oyunlara da şans vermekten hoşlanıyorsanız, Caravan SandWitch’i de bu listeye dahil edebilirsiniz.