Dolar 34,4815
Euro 36,4027
Altın 2.955,78
BİST 9.301,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Malatya’da Kayısı Ağaçları Budanıyor

Malatya’da çiftçiler sonbahar ile birlikte kayısı ağaçlarını budamaya başladı, meyve kalitesi artıyor.

Malatya’da Kayısı Ağaçları Budanıyor
8 Ekim 2024 20:37
32

Dünyanın kayısı başkenti olarak bilinen Malatya’da çiftçiler sonbahar mevsimiyle birlikte ağaç budama işlemlerine başladı.

Battalgazi ilçesine bağlı Karaköy Mahallesi’nde kayısı yetiştiriciliği yapan Nusret Ercan, budamanın ağaçların ömrünü uzattığını ve kaliteli meyve vermesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Ercan, “Sonbahar döneminde yaptığımız budama işlemleri, ağaçların yaralanmadan nefes almasını sağlıyor. Her yıl bu dönemde budama yapıyoruz” dedi. Ercan, budama işleminin kuruyan ve zayıf dalların ayıklanmasıyla başladığını bu sayede ağaçların daha sağlıklı hale geldiğini ifade etti.

Malatya, Türkiye’deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonuna ev sahipliği yapıyor. Geçen sezon, Malatya kayısısı 115 ülkeye satılarak 398 milyon 809 bin dolar gelir elde edildi. Ercan, günde yaklaşık 25-30 ağaç budadığını ve budanan dalları kışın yakıt olarak kullandıklarını aktardı.

Budama işleminin, ağaçların gençleşmesine ve meyve kalitesinin artmasına yardımcı olduğunu belirten Ercan, “Dallar yüksek olduğunda meyve daha kaliteli ve randımanlı oluyor” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin bu uygulamaları hem ağaçların sağlığı hem de bölgenin ekonomik durumu için büyük önem taşıyor. – MALATYA

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.