Dolar 34,1124
Euro 37,9776
Altın 2.816,55
BİST 9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C

Türk mitolojisinin gerçekçi hikayesi Buğra romanında anlatılıyor

Hasan Atilla Uğur ve Murat Balcı’nın ortaklaşa kaleme aldıkları Buğra kitabı, Türk mitolojisini gerçekçi biçimde okurlara aktarıyor. Buğra, tarih boyunca Türklerin karşılaştığı zorlukları betimliyor.

Türk mitolojisinin gerçekçi hikayesi Buğra romanında anlatılıyor
14 Eylül 2024 03:06
76
Haber Merkezi

Hasan Atilla Uğur ve Murat Balcı’dan okunası ve bilgilendirici bir kitap: Buğra…Türk mitolojisinde önemli yere sahip olan Buğra, Türklerin gelenek ve göreneklerinin yanı sıra yaşamında da önemli bir figür olma özelliğinde.

Türk destanlarında yer alan birçok öge kullanılmıştır. Bu ögeleri kendi aralarında gruplandıracak olduğumuzda ilk olarak destani tiplerden ve bu tiplerin meydana gelişinden bahsetmek gerekir. Dede Korkut Hikayeleri’nde sıklıkla rastladığımız, kahramanın değişim ve dönüşüm göstermesi sonucu Dede Korkut tarafından isim alması, Buğra’da da farklı bir formda işlenmiştir.

Türk tarihi pek çok destanla yazılmıştır. Öyle ki; bu destanlar günümüzde okullarda ders olarak okutulmakta ve gelecek nesiller bu bilinç doğrultusunda yetiştirilmektedirler.

Türk dünyasının tarihi Orta Asya’dan başlayıp, Anadolu topraklarına kadar ki olan süreç bir bakımdan destanları ve mitolojiyi de oluşturmuştur. Buğra kitabında mitolojiler ve hikayeler her ne kadar kurgulanmış şekilde yazılmış olsalar da hikayelerin gerçeğe yakın olması okuru binlerce yıl öncesine götürüyor.

Kitaptan kısa bir bölüm;

ONUN ADI BUĞRA…

“Albız alacak değil ya, elbet uçmağa varacağım.” Son bir gayretle sol bacağını uzattı, kocaman eliyle kasığından bacağını sıkıp kanamayı kesti, elini sabitledi. “İyi ihtimalle on dakikam var, hadi bakalım.” Sakinleşti, kalp atışlarını yavaşlattı. Çocukluğunu düşünerek ölüm uykusuna daldı. İlk değildi, son olmayacaktı. O sadece sırası gelmiş kişi, kadim yazgının devamıydı…

“…Devlet ebet müddet, seçilmiş seçilmemiş fark etmez. Biz sadece o yolda birer çakıltaşıyız…

Bir bedende dört hayat, üç farklı ülke…

Her zerresini vatanı için bin parçaya bölmüş bir çocuk…

Onun adı Buğra!..

Sayfa: 416

DERİN DÜŞÜNCELERE SEVK EDEN ROMAN

Efsaneye göre Türkler ne zaman zora düşse içlerinden bir kahraman çıkar. Buğra-Biz Bu Vatanın Adsızlarıyız, Türk mitolojisinden esinlenerek kurgulanmış bu topraklara ait gerçeküstü bir karakterin oldukça gerçekçi hikayesi.

Buğra, Türklerin tarih boyunca karşılaştığı zorluklara karşı direnişinin ve içlerinden çıkan kahramanların simgesi olarak karşımıza çıkıyor. Gerçek dinin yerine geçmeye çalışan batıllar ve doğmalarla nasıl manipüle edildiğimizi gösteren bu roman, okuyucuyu derin bir düşünceye sevk ederken, aynı zamanda heyecan dolu bir macera sunuyor.

TÜRK MİTOLOJİSİNİN DERİNLİKLERİ

Sadece bir roman değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel bir ders niteliği taşıyor. Türklerin tarih boyunca süregelen kahramanlık hikayeleri ve bu hikayelerin ardındaki gerçekler, Buğra’nın öyküsünde yeniden hayat buluyor.

Buğra ile bir serüvene hazır mısınız? Buğra’nın hikayesiyle Türk mitolojisinin derinliklerine inecek, vatan sevgisi ve fedakarlığın ne demek olduğunu yeniden keşfedeceksiniz. Uğur ve Balcı’nın ustaca kaleme aldığı bu eser, okuyucusunu hem düşündürecek hem de etkileyici bir maceraya çıkaracak.

ergul.tosun@ensonhaber.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.