Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Japonya’dan 20 yıl sonra bir ilk: Disket kullanımı kalkıyor

Yıllar önce kullandığımız depolama birimleri olan disketler ve CD’ler, artık yerlerini taşınabilir ve bulut depolama aygıtlarına bıraktı. Günümüzde birçok bilgisayar üreticisi, ürünlerinde disket ve CD girişine bile yer vermiyor. Hatta ülkemizde …

Japonya’dan 20 yıl sonra bir ilk: Disket kullanımı kalkıyor
4 Temmuz 2024 13:23
52

Yıllar önce kullandığımız depolama birimleri olan disketler ve CD’ler, artık yerlerini taşınabilir ve bulut depolama aygıtlarına bıraktı.

Günümüzde birçok bilgisayar üreticisi, ürünlerinde disket ve CD girişine bile yer vermiyor.

Hatta ülkemizde resmi formlar ve kayıtlar bile artık e-Devlet üzerinden dijital ortamda yapılabiliyor.

Japonya geriden geliyor

Teknoloji denince akla ilk gelen ülkelerden biri olan Japonya’da ise işler biraz farklı.

Eski teknolojilerden kolay kolay vazgeçmeyen ülkede, resmi başvurularda hala disket ve CD’ler kullanılıyor.

Sunucu ortamlarının güvensizliği nedeniyle Japonya’da, internet üzerine kişisel bilgileri kaydetmek yasak.

Bugüne kadar resmi formlar ve kayıt belgeleri doldurulurken Japon vatandaşlar disket, CD, bellek kartı ve USB disk ile birlikte verilerini göndermek zorundaydı.

Japonya disket kullanımını sonlandırdı

Japonya hükümeti, 20 yıl sonra nihayet tüm sistemlerinde disket kullanımını sonlandırarak bürokrasiyi modernleştirmek için kendi adına büyük bir adım atıyor.

Japonya Dijital Dönüşüm Bakanı Taro Kono, “Disketlere karşı verilen savaşı 28 Haziran’da kazandık.” ifadelerini kullandı.

Japonya hükümeti, disket kullanımını düzenleyen 1.034 yönetmeliğin tamamını yürürlükten kaldırdı. Çoğu sistem ve prosedür ise çevrimiçi sistemlere taşındı.

Hükümet, yeni aldığı bir kararla vatandaşlara benzersiz bir kimlik numarası verecek ve bu numara ile çevrimiçi formlara başvuru yapılabilecek. Ayrıca kişisel dokümanlar, artık internet ortamına yüklenecek.

Karşı çıkanlar da var

Bazı Japon hükümet yetkilileri, disketlerin bir e-postanın sağlayamayacağı bir düzeyde güvenlik ve özgünlük sunduğu konusunda ısrar etmeye devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.