Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 32°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

YZ veri seti satıcıları etik YZ gelişimi için birleşiyor

YZ veri seti satıcıları etik YZ gelişimi için birleşiyor

YZ veri seti satıcıları etik YZ gelişimi için birleşiyor
27 Haziran 2024 00:07
25

Yapay zeka eğitimi için lisanslı içerik satışı konusunda uzmanlaşmış yedi şirket, çığır açan bir adımla bir araya gelerek Veri Kümesi Sağlayıcıları Birliği’ni (DPA) kurdu. Bugün duyurulan DPA, veri kümelerinde yer alan bireylerin haklarını ve fikri mülkiyetin korunmasını vurgulayarak yapay zeka sistemleri için etik veri kaynağı uygulamalarını savunacak.

İttifakın kurucu üyeleri arasında ABD’den Rightsify, vAIsual, Japonya’dan Pixta ve Almanya’dan Datarade yer alıyor. Bu koalisyon, NASDAQ:MSFT tarafından desteklenen NASDAQ:GOOGL, NASDAQ:META ve OpenAI gibi teknoloji devlerinin YZ geliştirmede telif hakkıyla korunan içeriklerin kullanımı konusunda karşılaştıkları yasal zorlukların arttığı bir ortamda ortaya çıkmıştır.

YZ geliştiricileri, YZ modellerini eğitmek için bazen uygun yetkilendirme olmaksızın kapsamlı içerikler kullandıklarından, içerik oluşturucular endişelerini dile getirdiler. Teknoloji firmaları bu tür kullanımın yasal sınırlar içinde kaldığını savunurken, potansiyel yasal ve düzenleyici yansımaları azaltmak için özel içerik koleksiyonları da tedarik etmeye başladılar.

DPA’nın oluşumu, sektör oyuncuları tarafından YZ’de içerik lisanslama için etik kurallar ve standartlar oluşturmak için proaktif bir adıma işaret ediyor. İttifak, üyelerinin web’de taranan metin verilerinin veya izinsiz ses kayıtlarının satılmasının yasaklanması da dahil olmak üzere katı kaynak bulma kurallarına uymasını gerektiriyor.

Rightsify ve GCX’in CEO’su Alex Bestall, DPA’nın kurulmasında etkili oldu. İttifak sadece etik standartlara odaklanmakla kalmıyor, aynı zamanda yasal değişiklikler için de bastırıyor. En önemli girişimlerinden biri, bireylerin seslerinin veya benzerliklerinin izinsiz dijital kopyalarının oluşturulmasını cezalandırmayı amaçlayan NO FAKES Yasasını desteklemektir.

DPA ayrıca, Avrupa Birliği’nin AI Yasası ve Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde tanıtılan Generative AI Telif Hakkı İfşa Yasası gibi düzenleyici çabalarla uyumlu olarak veri şeffaflığının artırılmasını savunuyor.

Temmuz ayında DPA, etik YZ gelişiminin geleceğini şekillendirme konusundaki kararlılığını gösteren, pozisyonlarını ve girişimlerini detaylandıran bir beyaz kitap yayınlamayı planlıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.