Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Oxfam G7’yi açlık için askeri fon ayırmaya çağırıyor

Oxfam G7’yi açlık için askeri fon ayırmaya çağırıyor

Oxfam G7’yi açlık için askeri fon ayırmaya çağırıyor
12 Haziran 2024 03:50
59

Perşembe günü İtalya’da başlayacak olan Yediler Grubu (G7) zirvesi öncesinde Oxfam, dünyanın en zengin ülkelerine küresel açlıkla mücadele için mali taahhütlerini arttırmaları çağrısında bulundu. Yardım kuruluşu, G7’nin askeri harcamalarının yalnızca %3’ünün, devam eden gıda ve borç krizinin çözümüne önemli ölçüde katkıda bulunabileceğini öne sürüyor.

ABD, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’den oluşan G7’nin zirvede iklim değişikliği, göç ve gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya olduğu ağır borç yükü gibi bir dizi konuyu ele alması bekleniyor. Oxfam’ın analizine göre dünyada açlığın ortadan kaldırılması için yıllık 31.7 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyulacak ve G7’nin en yoksul ülkelerin borçlarının hafifletilmesine katkısı yaklaşık 4 milyar dolar olacaktır. Bu miktarlar birlikte, G7’nin geçen yıl askeri harcamalara ayırdığı 1,2 trilyon doların yaklaşık %2,9’una tekabül etmektedir.

Oxfam International’ın eşitsizlik politikası şefi Max Lawson, hükümetlerin harcama önceliklerindeki eşitsizliği eleştirerek, askeri amaçlar için hazır bulunan finansmana kıyasla açlığın önlenmesi için acil fon ihtiyacının altını çizdi. Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) standartlarına göre şu anda 167 milyon insan kriz düzeyinde açlık yaşamaktadır. IPC de yetersiz finansmanın artan ihtiyaçları karşılama kabiliyetini engellediğini ve bunun da faaliyetlerinin azaltılmasıyla sonuçlanabileceğini belirtmiştir.

Oxfam, askeri harcamaların yeniden tahsis edilmesi çağrısında bulunmanın yanı sıra, G7’nin dikkate alması için çeşitli tedbirler önermiştir. Bunlar arasında savaş suçlarında kullanılabilecek silah ihracatının durdurulması, milyarderlere uygulanan vergilerin arttırılması, yoksul ülkelerin kalkınmaya yatırım yapabilmeleri için borçların hafifletilmesi ve mevcut yardım ve iklim finansmanı taahhütlerinin yerine getirilmesi yer alıyor. Oxfam, yedi ülkenin ödenmemiş yardım taahhütleri ve karşılanmamış iklim finansmanı taahhütlerinin toplamının Küresel Güney’deki uluslara borçlu olunan yaklaşık 15 trilyon dolar olduğunu vurguladı.

Lawson, gıda temin etmekte zorlanan ailelerin karşılaştığı güçlükler ile zenginleri kayıran bir vergilendirme sistemi arasındaki keskin tezata dikkat çekti. Lawson, G7 ülkelerinin nispeten küçük bir mali taahhüdünün önemli bir etki yaratma potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.