Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Asya, ekonomik belirsizlik ortamında güçlü altın talebi görüyor

Asya, ekonomik belirsizlik ortamında güçlü altın talebi görüyor

Asya, ekonomik belirsizlik ortamında güçlü altın talebi görüyor
12 Haziran 2024 03:36
49

Asya’da altının cazibesi, Mayıs ayında ulaşılan tarihi zirvelere yakın seyreden fiyatlara rağmen değerli metale olan talebin artmasıyla güçlenmeye devam ediyor. Spot altın şu anda ons başına 2.300 doların biraz üzerinde işlem görüyor ve yılbaşından bu yana %12’lik bir artışı yansıtıyor ve geçen ayki rekor seviyeye sadece %6 oranında yaklaşıyor.

Altın alımlarındaki artış, jeopolitik gerilimler ve ekonomik istikrarsızlık gibi faktörlerin bir araya gelmesine bağlanıyor. Yatırımcılar, gayrimenkul ve hisse senedi gibi diğer yatırım araçlarına olan güvenlerinin azalmasıyla birlikte, bir korunma aracı olarak altına yöneliyor. Londra Külçe Piyasası Birliği İcra Kurulu Başkanı Ruth Crowell, makro-ekonomik ortamın istikrara kavuşması ve diğer yatırım seçeneklerinin daha cazip hale gelmesiyle mevcut eğilimin değişebileceğini belirtti.

Japonya’da altına yönelik iyimserlik yüksek fiyatlara rağmen devam etmekte olup, altına yatırım yapmayı tercih edenlerin sayısı etmeyenlere göre daha fazladır. Japonya Külçe Piyasası Birliği’nin baş direktörü Bruce Ikemizu, ülkedeki yükseliş eğilimine dikkat çekti.

Para birimi devalüasyonu, emlak sektöründe uzun süreli bir çöküş ve ticari sürtüşmeler gibi zorluklarla karşı karşıya olan Çinli yatırımcılar, altına giderek daha fazla yatırım yapıyor. Ülkede yılın ilk çeyreğinde altın sikke ve külçe alımlarında %27’lik bir artış kaydedildi.

Singapur Külçe Piyasası Birliği CEO’su Albert Cheng, altın için güçlü piyasa eğiliminin altını çizerek, tüketicilerin maliyeti ne olursa olsun satın almaya istekli olduğunu gözlemledi. Bu görüş Asya Pasifik Değerli Metaller Konferansı’nda da yankı buldu.

Asya’daki perakende yatırımcılar da altına hücuma katkıda bulunuyor ve genç nüfusun metale olan ilgisi giderek artıyor. MTS Gold Group CEO’su Nuttapong Hirunyasiri’nin bildirdiğine göre, Tayland’da altın fiyatlarının yükseldiği haberleri altın dükkanlarında uzun kuyruklar oluşmasına yol açtı. Benzer şekilde, Vietnam da önemli bir yatırımcı akınına tanıklık ediyor, ancak yerel fiyatlar küresel piyasaya kıyasla yüksek kalmaya devam ediyor.

Buna karşın Hindistan ve Avustralya fiyat hassasiyeti sergiliyor; Hindistan’da altın beş hafta üst üste uluslararası fiyatlara göre iskontolu işlem görerek zayıf talebe işaret ediyor. Ayrıca, Perth Darphanesi Mayıs ayında altın ürün satışlarında bir önceki aya kıyasla %30’luk bir düşüş yaşadı. Hindistan’ın 2024 yılı altın ithalatının, yüksek fiyatların tüketicileri yeni alımlar yapmak yerine eski mücevherlerini takas etmeye yöneltmesi nedeniyle yaklaşık %20 oranında azalması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.