Dolar 32,7682
Euro 35,0901
Altın 2.459,44
BİST 10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Açık
İstanbul
31°C
Açık
Pts 30°C
Sal 30°C
Çar 30°C
Per 29°C

Sizi komşu gürültüsünden kurtaracak sıra dışı keşif

MIT’deki araştırmacılar, ses yalıtımı yetersiz olan evlerde sesi engelleyen, daha da iyisi sesi geri ileten bir tür ses geçirmez kumaş geliştirdi.

Sizi komşu gürültüsünden kurtaracak sıra dışı keşif
24 Mayıs 2024 00:39
78

Eğer ince duvarlı, ses yalıtımı yetersiz bir evde yaşıyorsanız ve çevredeki seslerden rahatsızsanız, MIT’nin yeni buluşu sizi bu dertten kurtarabilir. MIT’deki bilim insanları, sadece sesi engellemekle kalmayan, aynı zamanda bu sesi üretene geri yansıtan bir tür ses geçirmez tabaka geliştirdi.

Ancak bunun için bir piezoelektrik fibere yapıştırılabilecek ipek gibi ince bir kumaş parçasına ihtiyaç duyuluyor. Daha sonra kumaşlar adeta birer hoparlöre dönüşebiliyor.

MIT’nin açıklamasına göre, piezoelektrik fiberden bir elektrik akımı geçtiğinde, malzeme deforme oluyor. Ve akım hızla dalgalandığında, fiber normal durumu ile deforme olmuş durumu arasında hızla ileri geri hareket ederek titreşimlerin malzemenin içinden geçmesine izin veriyor. Bu titreşimler elyafın havanın yerini değiştirmesine ve hatta ses dalgaları üretmesine izin vererek ses geçirmez bir tabakanın temelini oluşturuyor.

Ancak ses geçirmezliği sağlamak için lifleri kasıtlı olarak rahatsız edici ses dalgalarının fazının dışına çıkarmak gerekiyor. Bu, diğer dalgaların iptal edilmesini sağlıyor ve kulaklıklardaki gürültü önleyici teknolojiye benzer bir teknik oluşturuyor.

Testler sırasında araştırmacılar, ses geçirmez tabakanın 70 desibele kadar ses yayabilmesini sağlarken, rahatsız edici sesleri 37 desibele kadar azaltmayı başardı. Üstelik bu sadece 8×8 santimetrelik bir ipek kumaşla yapıldı.

Bu sistem, ince duvarlı apartman dairelerindeki yatak odalarında son derece kullanışlı olabilir; zira tabakanın içinden elektrik akımı geçirilerek ve piezoelektrik lifler malzemeyi sabit tutmaya zorlanarak herhangi bir sesin geçmesi engellenebiliyor. Bu da gürültülü komşularımızı engellemeye yardımcı olabiliyor. Hatta kendi sesinizin odadan çıkmasını da engelleyebilecek ses geçirmez bir tabaka oluşturuyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.