Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C

Temsilciler Meclisi, ABD’nin İsrail’e silah sevkiyatını zorunlu hale getiren tasarıyı kabul etti

Temsilciler Meclisi, ABD’nin İsrail’e silah sevkiyatını zorunlu hale getiren tasarıyı kabul etti

Temsilciler Meclisi, ABD’nin İsrail’e silah sevkiyatını zorunlu hale getiren tasarıyı kabul etti
17 Mayıs 2024 02:06
48

Perşembe günü ABD Temsilciler Meclisi önemli bir adım atarak Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu İsrail Güvenlik Yardımı Destek Yasasını kabul etti. Başkan Joe Biden’ı hedef alan bu yasa, yönetimi İsrail’e silah sevkiyatını hızlandırmaya zorlayacaktı. Yasa tasarısı 224’e karşı 187 oyla kabul edilirken, parti çizgileri boyunca keskin bir bölünmeyi yansıtıyordu. On altı Demokrat lehte oy kullanmak üzere saf değiştirirken, üç Cumhuriyetçi aleyhte oy kullandı.

Tasarının yasalaşması beklenmediği için büyük ölçüde sembolik bir anlam taşıyor. Bununla birlikte, özellikle seçim yılında ABD’de İsrail’e ilişkin mevcut siyasi bölünmeyi vurgulamaktadır. İsrail, 7 Ekim’de militanların düzenlediği ve İsrailli yetkililerin bildirdiğine göre yaklaşık 1.200 kişinin ölümü ve 253 kişinin rehin alınmasıyla sonuçlanan saldırıların ardından yaşananları ele almaya devam ederken bu bölünme daha da belirgin hale geldi.

Filistinli yetkililer, Gazze’de 35,000’den fazla sivilin öldüğünü ve geniş çaplı bir yıkım yaşandığını, pek çok kişinin evsiz kaldığını ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldığını belirterek tamamen farklı bir tablo ortaya koydu.

Cumhuriyetçilerin Başkan Biden’a yönelttiği suçlama, özellikle bir bomba sevkiyatını geciktirmesi ve çatışmalar sırasında sivillerin korunması için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunmasının ardından, İsrail’i terk ettiği yönünde. Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Başkan’ın kararını geniş kapsamlı sonuçları olan siyasi bir manevra olarak eleştirdi.

Diğer taraftan Demokratlar, tasarının gerçek bir yasama çabasını yansıtmadığını savunarak Cumhuriyetçileri konuyu siyasileştirmekle suçladı. Temsilciler Meclisi Demokrat Lideri Hakeem Jeffries, İsrail yanlısı Demokratların bile ciddiyetsizlik algısı nedeniyle tasarıya karşı oy kullanacağını belirtti.

Mevcut tartışmalara rağmen, ABD’nin askeri yardımlarından uzun süredir faydalanan İsrail, ABD’den önemli miktarda silah almaya devam edecek. ABD’li yetkililere göre, Salı günü kongre incelemesine gönderilen 1 milyar dolarlık yeni bir silah paketi de buna dahil. Paket, yönetimin 2,000 ve 500 kiloluk bombalar içeren bir sevkiyatı durdurmasına ve bekleyen diğer silah teslimatlarının daha geniş bir şekilde gözden geçirilmesine rağmen ilerletildi.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.