Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C

ABD, Çinli elektrikli araçlara vergileri artırmayı planlıyor

Biden yönetimi, Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan vergileri artırmayı planlıyor. Bu karar, pazar dinamiklerini değiştirebilir.

ABD, Çinli elektrikli araçlara vergileri artırmayı planlıyor
16 Mayıs 2024 16:07
42

Biden yönetimi, Çin’den ithal edilen ürünlere, özellikle elektrikli araçlar, yarı iletkenler, güneş enerjisi ekipmanları ve tıbbi malzemeler gibi sektörlerde önemli yeni tarifeler getirmeye hazırlanıyor. Bu adım, Çin’in geniş üretim kapasitesinin, özellikle ABD iş gücü ve ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturabileceği endişelerine yanıt olarak görülüyor. Yeni tarifeler, bazı ürünler için ciddi bir artış anlamına gelebilir ve elektrikli araçlar üzerindeki vergi oranının %25’ten %100’e çıkması bekleniyor.

Bu karar, ABD‘nin yerli üretimi teşvik etmek ve kritik ithalatlara olan bağımlılığı azaltmak için benimsediği daha geniş sanayi stratejisiyle uyumlu. Özellikle ileri teknoloji ve yeşil enerji sektörlerinde Çin’in etkisiyle mücadele etmek hedefleniyor. Çin, otomotiv satışlarında tarihi başarılara imza atarak, 2030 yılına kadar küresel olarak yıllık 60 milyon elektrikli araç satmayı planlıyor.

ABD, Çinli elektrikli araçlara vergileri artırmayı planlıyor

Ayrıca bu hamle, Başkan Biden’ın yeniden seçilme arayışında Çin’e karşı sert bir duruş sergileme isteğini yansıtıyor. Bu yaklaşım, beklenen Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın da Çin’e karşı sert tarifeler savunmasıyla benzerlik gösteriyor. Salı günü yapılması beklenen duyuru, ABD ile Çin arasındaki süregelen gerilimler ve ekonomik rekabetle aynı döneme denk geliyor. ABD, Çin’in çelik ve güneş panelleri gibi sektörlerde aşırı üretim yaparak, devlet sübvansiyonları ile küresel piyasaları bozduğunu ve ABD’li üreticileri zor durumda bıraktığını iddia ediyor. Yeni tarifeler, bu uygulamaları dengelemeyi ve Demokratların Enflasyonu Düşürme Yasası’ndaki teşvikler doğrultusunda yeşil enerjiye geçişi desteklemeyi amaçlıyor.

Yönetim, Trump döneminden kalma ve yaklaşık 360 milyar dolar değerindeki Çin mallarını etkileyen bazı tarifeleri sürdürmeyi de değerlendiriyor. Bu tarifelerin devamı ve genişletilmesi, Çin ile ekonomik ilişkileri yeniden dengeleme çabalarının bir parçası. Uluslararası alanda, ABD’nin G7 ülkelerinden Çin’in ticaret uygulamalarına yönelik ortak tepkiler vermesi için işbirliği arayışı içinde olduğu belirtiliyor. Bu yaklaşım, geniş kapsamlı tek taraflı tarifelerden daha hedefli önlemlere doğru stratejik bir kayma olduğunu gösteriyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.