Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C

OLED panellerin yerini QDEL paneller alacak

OLED ekranlar siyahlardaki performansı, parlaklık ve canlı renkler sunmasıyla halihazırda endüstrinin en ideal çözümü konumunda. OLED ekranları TV’ler gibi ürünler ilk başlarda çok yüksek fiyatla alıcı arasa da artık fiyatların düşmeye başladığı …

OLED panellerin yerini QDEL paneller alacak
25 Nisan 2024 13:37
110

OLED ekranlar siyahlardaki performansı, parlaklık ve canlı renkler sunmasıyla halihazırda endüstrinin en ideal çözümü konumunda. OLED ekranları TV’ler gibi ürünler ilk başlarda çok yüksek fiyatla alıcı arasa da artık fiyatların düşmeye başladığı görülüyor. Bununla birlikte MicroLED ekranların ise OLED’lerin yerini alması bekleniyordu ancak görünüşe göre çok yakında yeni QDEL ekranları konuşmaya başlayacağız.

QDEL ekranlar geliyor

MicroLED ekranların ticari olarak yaygın bir şekilde kullanılması için önümüzdeki en az 5 yıllık bir dönemin olduğu düşünülüyor. Bu ekranların akıllı telefonlardan VR/AR ürünlerine ve şeffaf ekranlara kadar geniş bir yelpazede kullanılması bekleniyor. Bununla birlikte, QDEL adı verilen ve çok daha yakın olan başka bir ekran teknolojisi daha var.

QDEL ya da kuantum noktalı elektrolüminesan, üst düzey televizyonlar, monitörler ve diğer cihazlarda yaygın olarak kullanılan OLED sonrası yeni teknoloji olabilir. NanoLED olarak da bilinen QDEL, halihazırda TV’lerde bulunan QLED teknolojisiyle karıştırılmaması gerek zira bu ekranlarda arka ışık bulunmuyor. Bunun yerine ışığın asıl kaynağı kuantum noktalarıdır. QDEL ekranların QD-OLED ekranlara karşı avantajı ise maliyet, parlaklık ve yanmaya karşı dayanıklılık noktasında ortaya çıkıyor.

Aktarılanlara göre QDEL, önümüzdeki iki yıl için kullanıma hazır hale gelecek ve microLED’lerden daha erken bir sürede tüketicilere sunulacak. Panel teknolojileriyle yakından ilgilenenler esasında QDEL’i farklı isimlerle de olsa daha önce görmüş olabilir. Farklı boyutlarda farklı renkleri yansıtabilen forsforlu ufak kristaller olan kuantum noktalarının tedarikçisi Nanosys birkaç yıldır bu teknoloji üzerinde çalışıyor. Firma NanoLED olarak adlandırsa da teknolojinin süreç içerisinde QD-EL, QD-LED, EL-QD ve QLED (Samsung) farklı isimlere sahip olduğunu görüyoruz.

Eğer bu isimleri daha önce duymadıysanız çok da önemli değil zira henüz bu teknolojiyi kullanan herhangi bir ürün piyasaya çıkmadı. Panel üreticileri de henüz prototip üretimi gerçekleştirmedi. Nanosys ise birkaç prototipe sahip ve teknolojinin 2026’da hazır olacağını belirtiyor. Bu arada Nanosys’in üretim ortağının Sharp olduğunu da belirtelim.

Omdia Kıdemli Araştırma Direktörü David Hsieh’a göre QDEL paneller en çok TV, PC ve otomotiv endüstrisinde kullanılacak. Hsieh ayrıca QDEL’in OLED’den daha iyi bir maliyet-performans oranına sahip olacağını da belirtiyor. Bu arada aşağıdaki videoda QDEL panel prototipini görebilirsiniz.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.