Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Schlumberger Beklendiği Gibi Kazanç Açıkladı, Gelir Tahminleri Aştı

Schlumberger Beklendiği Gibi Kazanç Açıkladı, Gelir Tahminleri Aştı

Schlumberger Beklendiği Gibi Kazanç Açıkladı, Gelir Tahminleri Aştı
19 Nisan 2024 14:39
29

Petrol sahaları için hizmet sağlayan önde gelen şirketlerden Schlumberger (SLB), ilk çeyrek için hisse başına kazancını (EPS) 0,75 $ olarak açıkladı. Bu rakam, yakın tarihli bir basın duyurusunda belirtildiği üzere, finansal analistlerin tahminleriyle uyumludur. Firmanın geliri 8,71 milyar $ olarak gerçekleşerek 8,7 milyar $’lık beklentiyi aştı ve bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %13’lük bir büyüme gösterdi.

Kazançların tahminleri karşılamasına rağmen, SLB hisselerinin değeri kazançların açıklanmasının ardından %1,2 oranında azaldı.

CEO Olivier Le Peuch, düzeltilmiş EPS’de %19’luk etkileyici bir artış ve düzeltilmiş EBITDA’da (Faiz, Vergi, Amortisman Öncesi Kâr) %15’lik bir artış kaydederek şirketin geçtiğimiz yılki önemli büyümesinin altını çizdi. Le Peuch, gelir artışının neredeyse yarısını OneSubsea ortaklığının bir bileşeni olan Aker denizaltı bölümünün faaliyetlerine bağladı. Le Peuch ayrıca firmanın uluslararası pazarlarda, özellikle de Orta Doğu ve Asya ile Avrupa ve Afrika bölgelerindeki sağlam performansının altını çizdi.

Kuzey Amerika’da daha az hareketli bir pazar olmasına rağmen, şirketin uluslararası gelirleri bir önceki yıla kıyasla %18 oranında arttı. Orta Doğu ve Asya sektörü %29’luk kayda değer bir büyüme gösterdi. Schlumberger’in ana iş segmentleri olan Rezervuar Performansı, Kuyu İnşaatı ve Üretim Sistemleri önemli bir genişleme yaşadı. Üretim Sistemlerinin geliri, Aker denizaltı bölümünün satın alınmasıyla bir önceki yıla göre %28 oranında artmıştır.

Geleceğe bakıldığında Schlumberger, 2024 yılı için dünya çapında gelir artışı beklentileri konusunda iyimser. Şirket, Kuzey Yarımküre’deki operasyonlarda mevsimsel bir artış ve uluslararası faaliyetlerde sürekli güçlü bir artış bekliyor. Schlumberger, bu yıl için FAVÖK’te yüzde onluk bir büyüme tahminini yineledi ve önümüzdeki iki yıl içinde hissedarlarına 7 milyar dolar dağıtma niyetini açıkladı. Buna 2024 yılında 3 milyar dolar ve 2025 yılında 4 milyar dolar dağıtma planı da dahil.

Le Peuch, petrol ve gaz piyasasının sağlam temel unsurlarına ve Schlumberger’in emisyonları azaltmaya ve daha düşük karbon ayak izine sahip teknolojileri benimsemeye yönelik artan odaklanmadan faydalanmak için stratejik konumlanmasına atıfta bulunarak gelecek hakkında olumlu konuştu. Ayrıca Schlumberger’in üretim ve geri kazanım portföyünü güçlendirecek olan ChampionX Corporation’ın yakında satın alınacağından da bahsetti.

Bu çeyrekte Schlumberger 5,4 milyon adet kendi adi hissesini geri satın aldı. Kazanç raporunun ardından hisse fiyatında küçük bir düşüş yaşanmış olsa da, şirketin tutarlı performansı ve stratejik planları önümüzdeki çeyrekler için olumlu bir eğilime işaret ediyor.

Bu makale AI teknolojisinin yardımıyla üretilmiş ve çevrilmiş ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Ek ayrıntılar için Hüküm ve Koşullarımıza bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.