Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C

TSMC yapay zeka çipi talebinin karını artıracağını öngörüyor

TSMC yapay zeka çipi talebinin karını artıracağını öngörüyor

TSMC yapay zeka çipi talebinin karını artıracağını öngörüyor
18 Nisan 2024 05:06
51

Dünyanın önde gelen gelişmiş çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), yapay zeka (AI) çiplerine yönelik güçlü talebin etkisiyle ilk çeyrek net karında %5’lik bir artış açıklama yolunda ilerliyor. Apple (NASDAQ:AAPL) ve Nvidia (NASDAQ:NVDA (NASDAQ:NVDA)) gibi teknoloji devlerini müşterileri arasında sayan şirket, pandemi kaynaklı elektronik talebindeki düşüşü dengelemek için büyüyen yapay zeka trendinden başarıyla yararlandı.

TSMC’nin 31 Mart’ta sona eren çeyrekte 218,1 milyar T$ (6,74 milyar $) net kâr açıklaması bekleniyor. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde bildirilen 206,9 milyar T$ net kâra kıyasla bir iyileşmeye işaret ediyor. Tahmin, 22 analistin tahminlerini bir araya getiren ve tarihsel olarak doğru olanlara daha fazla ağırlık veren LSEG SmartEstimate’e dayanmaktadır.

TSMC’nin finansal performansı dikkat çekiciydi; şirket kısa süre önce ilk çeyrek gelirinde %16,5’lik bir artış açıklayarak piyasa beklentilerini aştı ve kendi tahmininin üst aralığıyla uyumlu hale geldi.

TSMC, Perşembe günü TSİ 06.00’da, içinde bulunduğumuz çeyrek ve yılın geri kalanı için mali görünümüne ilişkin daha fazla bilgi vermek üzere bir kazanç çağrısı düzenleyecek. Ayrıca, şirket yöneticilerinin TSMC’nin Arizona’daki genişleme planlarını tartışması bekleniyor. Firma, ABD hükümetinden aldığı 6,6 milyar dolarlık sübvansiyonla desteklenen üçüncü bir fabrika inşa edeceğini doğruladı.

TSMC’nin gelişmiş çip üretim sektöründeki hakimiyeti, çiplerinin tüketici elektroniğinden gelişmiş askeri teçhizata kadar geniş bir ürün yelpazesinin ayrılmaz bir parçası olmasından anlaşılıyor. Intel (NASDAQ:INTC) ve Samsung (KS:005930) gibi rakiplerin TSMC’nin pazardaki konumuna meydan okuma girişimlerine rağmen, şirket ön planda kalmaya devam ediyor. Intel kısa süre önce döküm işinde artan operasyonel kayıplar bildirerek teknolojik liderliği TSMC’den geri alma konusunda karşılaştığı zorlukların altını çizdi.

Yapay zeka uygulamalarındaki artış da TSMC’nin piyasa değerlemesi üzerinde olumlu bir etki yarattı. Şirketin hisseleri bu yıl %30’un üzerinde bir artışla rekor seviyeye ulaşarak önemli bir yükseliş kaydetti. Bu performans, genel piyasanın %12’lik kazancıyla tam bir tezat oluşturuyor ve TSMC’nin rekabetçi bir ortamda büyümesinin altını çiziyor. Şirketin hisseleri Asya’nın en değerli şirketi olarak kabul edildiği Taipei’de işlem görüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.