Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C

Bilim İnsanları, Dünyanın En Büyük Dijital Kamerasını İnşa Etti: 3,2 Gigapiksel Çözünürlüğü Var

3,2 gigapiksel çözünürlüğündeki bu kamera, 10 yıl boyunca aralıksız olarak gökyüzünü izleyecek.

Bilim İnsanları, Dünyanın En Büyük Dijital Kamerasını İnşa Etti: 3,2 Gigapiksel Çözünürlüğü Var
4 Nisan 2024 00:15
53

Telefonunuzun kamerası kaç megapiksel? 16 olsun, ya da 48, veya daha da ileriye gidelim, 108 mp olsun. Hadi işi iyice abartalım, 200 mp değerindeki bir kameradan cam gibi görüntü aldığınızı varsayalım. Bilim insanlarının kurduğu bu devasa dijital kamera, elinize aldığınız herhangi bir tanesini oyuncak gibi gösterecek türden.

9 yıllık gelişim sürecinin sonuna gelen LSST Camera, astronomi alanında kullanılacak ve Vera Rubin Gözlemevinin önemli parçalarından olacak. 10 yıl boyunca durmadan uzay gözlemini devam ettirecek bir çalışma üzerine giden gözlemevi, evrenin derinliklerinden karanlık maddeye kadar uzanan 60 petabyte’lık bir dosyayla baş başa olacak.

Aşağı yukarı 1,5 metre genişliğindeki optik lens, 15 saniyelik pozlama ayarıyla her 20 saniyede bir gökyüzünü çekecek.

Bu süreçte otomatik olarak filtre değiştirecek ve her dalga boyundaki ışığın görüntülenmesini sağlayacak. Sürekli devam edecek bu görev sonucunda bir ‘zaman atlamalı çekim’ (timelapse) oluşturulacak ve güney yarım kürenin gökyüzündeki değişiklikler izlenecek. Ek olarak diğer bilim insanları, bu kamerada yakalanan olayları kendi teleskoplarını beslemek için veri olarak kullanabilecek.

Kameranın 2.812 kilogramlık bir ağırlığı var. 189 adet CCD barındıran kamera, 21’li gruplara ayrılmış durumda. Söz konusu CCD’ler üzerinde de kare sensörler yer alıyor. Kendi içlerinde dijital kamera olarak değerlendirebileceğimiz bu minik cihazlar, gökyüzünün mozaik görüntüsünü yakalıyor. Bunların birbirine hem çok yakın olması hem de değmemesi gerekiyor. Fakat arada boşluk kaldığında da yıldızların o boşluğa denk gelmesi, veri kaybı demek.

Kullanıma geçtiğinde bu kamera her gün 15 terabyte boyutunda veri biriktirecek. Çözünürlüğü haricinde, kameranın görüş alanı da oldukça büyük. Zira böylesine devasa bir çözünürlüğe sahip olmasına rağmen içine 40 tane dolunay sığabiliyor. İşin temelinde, sürekli yukarı bakan bir gözümüz olacağı için evrenin ne kadar dinamik olduğunu da görebileceğiz. Sizin düşünceleriniz neler?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.