Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C

GM’nin Cruise’u güvenlik incelemesinin ardından zorluklarla karşı karşıya

GM’nin Cruise’u güvenlik incelemesinin ardından zorluklarla karşı karşıya

GM’nin Cruise’u güvenlik incelemesinin ardından zorluklarla karşı karşıya
1 Şubat 2024 01:01
59

General Motors’un otonom sürüş birimi Cruise, güvenlik incelemesinin robotaksinin şehir sokaklarına hazır olup olmadığı konusundaki endişeleri artırmasının ardından güven ve düzenleyici onayını yeniden kazanmak için zorlu bir yolda ilerliyor. Geçtiğimiz hafta kritik bir güvenlik raporunun yayınlanmasının ardından GM Salı günü Cruise’un yıllık bütçesinden yaklaşık 1 milyar dolarlık önemli bir kesinti yapılacağını duyurdu ve Mart ayında yapılması beklenen güncellemeyi süresiz olarak erteledi.

Cruise’un hazırlattığı güvenlik raporu, Ekim ayında bir Cruise aracının San Francisco’da bir kadını sürüklediği olayın ardından tüm ABD filosunun yere indirilmesine yol açtı. Hukuk firması Quinn Emanuel tarafından hazırlanan raporda Cruise, kazanın ardından düzenleyicilerden ve kamuoyundan kanıt saklamakla suçlandı. Sonuç olarak, Kaliforniya yetkilileri Cruise’un eyalette faaliyet gösterme iznini iptal etti ve Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) Cruise’un araçlarının geri çağrılmasına karar verdi.

Cruise’un turuncu ve beyaz Chevrolet Bolt’larının faaliyetlerine devam etmesine giden yol düzenleyici engellerle dolu. Şirket, diğerlerinin yanı sıra Kaliforniya Kamu Hizmetleri Komisyonu ve Motorlu Taşıtlar Dairesi’nin incelemesinden geçmelidir. Cruise ayrıca ABD Adalet Bakanlığı ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından devam eden soruşturmaları da açıkladı, ancak bu soruşturmaların ayrıntıları verilmedi.

GM CEO’su Mary Barra, Cruise’un geçen yıl 2,7 milyar dolar vergi öncesi zarar kaydetmesine ve 1,9 milyar dolar nakit yakmasına rağmen otonom araç işine olan bağlılığını yeniden teyit etti. Şirket ayrıca aksaklıklara tepki olarak personel sayısını dörtte bir oranında azalttı.

Cruise sözcüsü Erik Moser, sorunları ele almak için, şirketin düzenleyiciler ve halk nezdinde güveni yeniden inşa eder etmez denetimli sürüşle bir şehirde yeniden faaliyete geçmeyi hedeflediğini belirtti. Bununla birlikte, şirket içi tartışmalar, Cruise yöneticilerinin bazı personele dördüncü çeyreğe kadar şehir sokaklarında robotaksiler beklememeleri konusunda bilgi verdiğini, ancak Moser’in tamamen sürücüsüz yolculukların geri dönüşü için belirli bir zaman çizelgesi sunmadan bu iddiaya itiraz ettiğini gösteriyor.

Cruise’un Houston ve Dallas’ı yeniden lansmanı için potansiyel şehirler olarak değerlendirdiği ve az sayıda araçla ve yolcusuz olarak başlamayı planladığı bildiriliyor. Bu, Cruise’un San Francisco’da yaklaşık 300 tam otonom araca sahip olduğu ve en az 10 şehre yayılmayı hedeflediği geçen yıla göre önemli bir geri adım.

Otomotiv teknolojileri konusunda uzmanlaşmış bir hukuk profesörü olan Matthew Wansley, güvenin önemini vurgulayarak Cruise’un önünde düzenleyicilerin ve halkın güvenini yeniden kazanma konusunda önemli bir zorluk olduğunu öne sürdü.

Ekim ayındaki kazanın diğer ayrıntıları, mühendislik firması Exponent tarafından yapılan ve Cruise aracının kadının konumunu doğru bir şekilde algılayamaması ve çarpışmadan sonra duramaması da dahil olmak üzere çok sayıda arızaya işaret eden teknik bir analizde ortaya çıktı.

Bu zorluklara rağmen Barra, Cruise teknolojisinin insan sürücülerden daha güvenli olduğunun kanıtlandığını savundu. Bu arada şirket, teknolojisinin geliştirilmesi için gerekli olan personeli elinde tutmak için çalışıyor.

Bütçe kesintilerine ek olarak Cruise, şirket ofislerinde ücretsiz yemek gibi bazı işyeri avantajlarını da ortadan kaldırdı. Bu aydan itibaren çalışanlardan yemek ve barista servisli kahve için ücret alınmaya başlanması, şirket içinde maliyetleri azaltmaya yönelik daha geniş bir çabaya işaret ediyor.

InvestingPro İçgörüleri

General Motors (GM) sürücüsüz araç birimi Cruise’un mevzuatla ilgili sorunlarının çalkantılı sularında gezinirken, yatırımcılar ve sektör gözlemcileri şirketin mali sağlığını ve piyasa performansını dikkatle izliyor. InvestingPro’nun gerçek zamanlı verileri GM’nin piyasadaki mevcut durumunun bir resmini çiziyor. Piyasa değeri 53,77 milyar dolar ve fiyat/kazanç (F/K) oranı 5,35 gibi oldukça düşük bir seviyede olan GM, kısa vadeli kazanç büyümesine kıyasla iskontolu işlem görüyor gibi görünüyor. Bu durum, 2023’ün 3. çeyreği itibariyle son on iki ayda 5,21 olan düzeltilmiş F/K oranı ile daha da vurgulanmaktadır.

InvestingPro İpuçları, GM hisselerinin son bir hafta içinde %9,94’lük toplam fiyat getirisi ve son üç ay içinde %35,67’lik etkileyici bir getiri ile önemli bir getiri sağladığını vurgulamaktadır. Bu rakamlar, şirketin hisseleri için güçlü bir kısa vadeli performansa işaret ediyor. Dahası, analistler önümüzdeki dönem için kazançlarını yukarı yönlü revize ederek hisse senedi için potansiyel bir yükselişe işaret ettiler. Bununla birlikte, hisse senedinin şu anda Göreceli Güç Endeksi’ne (RSI) göre aşırı alım bölgesinde olduğunu ve bu durumun yatırımcılar arasında dikkatli olunması gerektiğine işaret edebileceğini belirtmek önemlidir.

GM’ye yatırım yapmayı düşünenler için, InvestingPro aboneliği için özel Yeni Yıl indiriminden yararlanmak faydalı olabilir. İndirim %50’ye varan bir indirim sunuyor ve 2 yıllık InvestingPro+ aboneliği için SFY24 veya 1 yıllık abonelik için SFY241 kupon kodu kullanılarak ek %10 indirim elde edilebiliyor. Platformda bulunan ve GM’nin güçlü bir serbest nakit akışı getirisi ve düşük kazanç katsayısına işaret eden değerlemesine ilişkin içgörüler de dahil olmak üzere daha fazla InvestingPro İpucu ile yatırımcılar şirketin finansalları ve pazardaki konumu hakkında kapsamlı bir anlayış kazanabilirler.

GM’nin Cruise ile olan yolculuğu şüphesiz finansal görünümünü etkileyecek ve en son veriler ve uzman analizleri ile bilgi sahibi olmak, bilinçli yatırım kararları vermenin anahtarı olabilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.