Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C

Bilim insanları 18 obur kara delik keşfetti!

Bilim insanları gizlenen kara delikleri arıyor. Yeni yöntem sayesinde çevresindeki yıldızlarla beslenen 18 obur kara delik keşfetti.

Bilim insanları 18 obur kara delik keşfetti!
1 Şubat 2024 01:36
147

Evrenin gizemi teknolojinin ışığında aydınlanıyor. Bilim insanları yakın zamanda yürüttüğü araştırmaların neticesinde 18 yeni kara delik keşfetti. Ayrıca araştırmacılar bu 18 yeni kara deliğin yakındaki yıldızları yiyip bitirdiğini ayrıntılarıyla açıklayan bir araştırma yayınladılar. İşte detaylar….

Bilim insanları çevresindeki yıldızlarla beslenen yeni 18 obur kara delik keşfetti!

Teknolojik gelişmelerin artmasıyla birlikte kara deliklerin de gizemi aydınlığa kavuşacak. Araştırmacılar kara delikleri bulmak için kullandığı yöntemi açıkladılar. Gökbilimciler, bir yıldızın gelgit yoluyla bir kara deliğin içine çekildiği durumları incelediler. Bu duruma araştırmacılar gelgit bozulma olayları yani TDE adını veriyor.

Peki nedir bu TDE? Yıldızlar parçalara ayrılıyor. Obur kara delikler bu parçalanan yıldızları yavaş yavaş yutuyor. Bu durum ise elektromanyetik spektrumun her yerinde görülebilen muazzam bir enerji patlamasına yol açıyor. Bilim adamlarının geniş uzayda kara delikler bulmaya çalışırken aradıkları şey bu TDE’lerdir. Ve şu ana kadar bu yöntem, birçok kara deliğin keşfedilmesine yardımcı oldu.

Bu yeni kara delikler, tespit edilmek için kızılötesi banda ihtiyaç duyduğu için daha önce gizlenmişti. Kara delikler özellikle tozlu galaksilerde bulunuyor. Yani kara delikler genellikle gezegen oluşumlarından ve galaksideki diğer yıldızların ölümlerinden kaynaklanan bir ton galaktik enkazla kaplanmış halde. Hal böyle olunca merkezlerindeki kara deliklerin görülmesi oldukça zor. Ancak TDE’lerin yaydığı bu enerji sayesinde kızılötesi bantlar daha kolay tespit ediyor.

Ancak MIT’deki araştırmacılar, evreni kızılötesi bir bantla incelediler. Böylece çok daha fazla TDE’yi tespit edebildiler. Böylece daha önceden gizemi çözülmemiş 18 yeni kara delik keşfettiler. Ayrıca bu kara delikler, evrene dağılmış durumdalar. Yani farklı galaksi türlerinde bulunuyorlar.

Peki siz bu hakkında ne düşünüyorsunuz. Yorumlarda görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.