Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Tesla’nın Kaliforniya’daki araç kayıtlarında düşüş görüldü

Tesla’nın Kaliforniya’daki araç kayıtlarında düşüş görüldü

Tesla’nın Kaliforniya’daki araç kayıtlarında düşüş görüldü
31 Ocak 2024 01:26
49

Önde gelen elektrikli araç üreticisi Tesla, 2023’ün dördüncü çeyreğinde Kaliforniya’daki araç kayıtlarında %10’luk bir düşüş yaşayarak 2020’nin üçüncü çeyreğinden bu yana eyaletteki ilk düşüşü kaydetti. Tesla için önemli bir pazar olan Kaliforniya’da, Kaliforniya Yeni Otomobil Satıcıları Birliği tarafından bildirildiği üzere, bir önceki yılın aynı döneminde 52.782 olan araç tesciline kıyasla 47.592 araç tescil edildi.

Kayıtlardaki düşüşe rağmen Tesla, fiyat indirimlerinin ardından dördüncü çeyrekte küresel bir satış rekoru elde etti. CEO Elon Musk, fiyat indirimlerini gerekli kılan azalan talebe katkıda bulunan bir faktör olarak yüksek faiz oranlarını gösterdi. Musk’ın kişisel eylemleri ve yorumları da analistler tarafından tüketici algısını ve talebi etkileyen potansiyel faktörler olarak gösterildi. Caliber CEO’su Shahar Silbershatz, Musk’ın eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformunu satın almasından bu yana Tesla’nın itibarında ve dikkate alınma oranlarında bir düşüş olduğunu belirtti.

Guidehouse Insights analisti Sam Abuelsamid’e göre, şu anda yollarda olan Tesla araçlarının değeri, şirketin fiyat indirimlerinden etkilendi. Bu durum, araç sahiplerini araçlarının değerini aşan kredilerle baş başa bırakabileceğinden, özellikle tekrar alıcı olan potansiyel müşterileri caydırabilir.

Analistler ayrıca Kaliforniya’nın teknoloji sektöründeki son işten çıkarmaların da tüketici duyarlılığını etkilemiş olabileceğini öne sürdü. Ayrıca, Kaliforniya’da elektrikli araç pazar payı kazanan Chevrolet, Hyundai (OTC:HYMTF), Mercedes-Benz (OTC:MBGAF) ve BMW (ETR:BMWG) gibi diğer üreticilerin artan rekabeti de katkıda bulunan bir faktör olabilir.

2023 yılında Tesla’nın araç satışları %24,6 oranında artarken, şirket batarya pazar payında 10,5 puanlık bir düşüş yaşadı ve Kaliforniya’da kayıtlı elektrikli araçların %60,5’ine ulaştı. Tesla’nın Kaliforniya’nın otomobil ve hafif araç pazarındaki genel pazar payı hafif bir artışla %13’e yükseldi. Tesla’nın Model Y ve Model 3’ü eyalette en çok satan hafif kamyonet ve sedan olarak liderliğini sürdürdü.

Pazar verileri aynı zamanda tüketici tercihinin hem benzin hem de elektrik gücü sunan hibrit araçlara doğru kaydığını ve Kaliforniya’daki pazar paylarının bir önceki yıl %8,7 iken dördüncü çeyrekte %13,3’e yükseldiğini gösteriyor. Bu arada, Kaliforniya’da akülü elektrikli araçların pazar payı bir önceki çeyrekte %22,3 iken dördüncü çeyrekte %21,1’e geriledi.

InvestingPro İçgörüleri

Tesla, Kaliforniya araç kayıtlarındaki düşüş de dahil olmak üzere piyasa dinamiklerini yönlendirirken, yatırımcılar ve potansiyel alıcılar da finansal sağlığını ve hisse senedi performansını dikkatle izliyor. InvestingPro’nun son verilerine göre, Tesla 610,17 milyar dolarlık önemli bir piyasa değerine sahip ve kısa vadeli zorluklara rağmen güçlü yatırımcı güvenine işaret ediyor. Şirketin F/K oranı 40,68’dir ve yatırımcıların büyüme beklentileri için ödemeye hazır oldukları yüksek bir değerlemeyi yansıtmaktadır.

InvestingPro İpuçları, Tesla’nın hisselerinin şu anda aşırı satım bölgesinde olduğunu ve değer arayanlar için potansiyel bir satın alma fırsatına işaret ettiğini öne sürüyor. Ayrıca, Tesla’nın bilanço gücü, borçtan daha fazla nakit tutması ve sıkılaşan bir piyasada finansal esneklik sağlamasıyla açıkça görülmektedir. Tesla’ya yatırım yapmayı düşünenler için, şirketin Otomobil endüstrisinde önemli bir oyuncu olduğunu ve kısa vadeli yükümlülükleri aşan likit varlıklarla likiditeyi koruma becerisini gösterdiğini belirtmek gerekir.

Tesla’nın mali durumunu ve hisse senedi performansını daha derinlemesine incelemek isteyen okuyucular için InvestingPro ek bilgiler sunuyor. InvestingPro’da şu anda 9 ipucu daha mevcut ve bunlara aboneliklerde %50’ye varan indirim sunan özel bir Yeni Yıl indirimi ile erişilebilir. Yatırım araştırmalarınızı geliştirmek için SFY24 kupon kodunu kullanarak 2 yıllık InvestingPro+ aboneliğinde %10, SFY241 kupon kodunu kullanarak 1 yıllık InvestingPro+ aboneliğinde %10 ek indirim elde edebilirsiniz.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.