Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C

Pazar Hakimiyeti Giderek Zararlı Hale Geliyor – JPMorgan

Pazar Hakimiyeti Giderek Zararlı Hale Geliyor – JPMorgan

Pazar Hakimiyeti Giderek Zararlı Hale Geliyor – JPMorgan
31 Ocak 2024 00:08
33

JPMorgan’daki finans uzmanlarına göre, az sayıda hisse senedinin piyasadaki hakimiyeti artıyor ve bu Ocak ayında bir önceki yıla kıyasla hisse senetlerinin konsantrasyonunda bir artış görülüyor.

Uzmanlar Salı günü müşterilerine yaptıkları açıklamada, S&P 500 endeksindeki ilk 50 hisse senedinin birleşik piyasa değerinin nispeten sabit kalmasına rağmen, en büyük on hisse senedinin piyasa değerinin, takip eden 40 hisse senedi ve daha geniş endeks pahasına büyümeye devam ettiğini belirtti.

Çoğu profesyonel yatırım firması, 2023’ün ilk çeyreğinden itibaren önde gelen yedi teknoloji şirketine (Alphabet, Amazon (NASDAQ:AMZN), Apple (NASDAQ:AAPL), Meta Platforms (NASDAQ:META), Microsoft (NASDAQ:MSFT), Nvidia ve Tesla) yatırımlarını artırmaktadır. Bununla birlikte, banka tarafından bildirildiği üzere, bu şirketlere yaptıkları yatırımların oranı hala pandemi öncesinde görülen seviyelerin altında.

“Buna karşılık, bireysel yatırımcılar, özellikle Apple (%4,2), Tesla (%2,4) ve Amazon (%2,3) olmak üzere %9,6’lık bir yatırım fazlasıyla bu yedi teknoloji şirketine önemli ölçüde daha fazla yatırım yaptı. Özellikle, Hedge Fonlar tarafından açığa satılan bu hisse senetlerinin miktarı yüksek kalmaya devam ediyor, bu da bu kısa pozisyonların kapatılması halinde daha da fazla hisse senedi konsantrasyonuna yol açabilir.”

“Bu yedi teknoloji şirketi S&P 500 endeksindeki toplam piyasa değerinin %29’unu oluştursa da, 2024 yılı için öngörülen toplam kazançların yalnızca %21’ini oluşturmaktadır. Ancak, bu yıl için öngörülen kazanç artışı söz konusu olduğunda, katkıları %34 ile çok daha önemli” diye devam ettiler.

“Birkaç hisse senedinin hakimiyeti 2024 yılında da devam ederse, aktif fon yöneticileri trendleri takip eden pasif endeks fonlarıyla rekabet etmek gibi zararlı bir döngüye hapsolabilir ve giderek daha dar bir gösterge hisse senedi setini takip etmek zorunda kalabilirler.”

Bu makale AI teknolojisinin yardımıyla üretilmiş ve çevrilmiştir ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla bilgi için lütfen Hüküm ve Koşullarımıza bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.