Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C

Citi, Tedarik Zinciri İncelemesine Dayanarak Apple’ın Üretiminde Yakın Bir Azalma Olmadığını Bildirdi

Citi, Tedarik Zinciri İncelemesine Dayanarak Apple’ın Üretiminde Yakın Bir Azalma Olmadığını Bildirdi

Citi, Tedarik Zinciri İncelemesine Dayanarak Apple’ın Üretiminde Yakın Bir Azalma Olmadığını Bildirdi
31 Ocak 2024 00:17
41

Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) Perşembe günü finansal sonuçlarını açıklamadan önce, Citigroup analistleri Salı günü yatırımcıların dikkat ettiği üç ana konuya ilişkin bir brifing paylaştı: iPhone’lara olan talep, Vision Pro’ya yönelik ilk tepkiler ve şirketin yapay zeka (AI) alanındaki ilerlemeleri.

Citigroup analistleri, Çin’deki iPhone satışlarıyla ilgili endişelere rağmen, tedarik zincirine yönelik araştırmalarının Aralık ve Mart çeyrekleri için üretimi azaltmaya yönelik acil bir plan olmadığını gösterdiğini gözlemlediler.

Analistler müşterilerine gönderdikleri notta, “Dördüncü çeyrekte Apple’ın sevkiyatları %8,5’lik küresel artışa kıyasla %12 artarak bu dönemde pazar payının neredeyse dörtte birini ele geçirdi,” dedi.

“Özellikle Çin’de Apple, küresel olarak %5’lik bir düşüşe kıyasla yıldan yıla büyümede %2,2’lik bir düşüşle 2023 takvim yılında lider konumunu korudu. Dördüncü çeyrekte Apple’ın Çin’deki pazar payı bir önceki yıl %20,6 iken hafif bir düşüşle %20 oldu ve yıldan yıla %2,1’lik bir düşüşü temsil ederken, küresel olarak %1,2’lik bir artış yaşandı. Bu performans, promosyon faaliyetleri ve premium akıllı telefonlara yönelik talebin devam etmesi sayesinde beklenenden daha iyi oldu.”

Citigroup, Mart ayında iPad ürün serisinde beklenen güncellemeyle birlikte talepte bir artış olabileceğini ve bunun da ortalama satış fiyatında bir yükselişe yol açabileceğini belirtti.

Piyasaya sürülmek üzere olan Vision Pro kulaklıklara ilişkin beklentileri konusunda Citigroup, medya ve teknoloji yorumcularından gelen ilk tepkilere ve ön sipariş rakamlarına dayanarak olumlu görüş bildirdi.

“Apple’ın (1) kulaklığın cerrahi prosedürler, uçak bakımı ve eğitim ortamları gibi gelecekteki işyeri kullanımlarını şimdiden düşündüğünü gözlemliyoruz. (2) Deneyimli genişletilmiş gerçeklik kullanıcılarının kulaklıkla ilgili ilk değerlendirmeleri, erken benimsenmesinde önemli bir faktör olabileceğini düşündüğümüz benzersiz bir kullanım kolaylığına işaret ediyor.”

Vision Pro’nun 3.499 dolarlık fiyat etiketi bazı tüketicileri satın almaktan caydırabilirken, “kulaklığın kullanıcı dostu olduğunun, çeşitli uygulamalarının ve rakiplerine göre teknolojik üstünlüğünün geniş çapta kabul görmesi, gelecekteki daha makul fiyatlı modelleri oldukça olumlu bir şekilde konumlandırabilir.”

Apple’ın yapay zeka girişimleri açısından Citigroup, şirketin “Ajax” olarak adlandırılan büyük dil modellerinde son zamanlarda “önemli ilerleme” kaydedildiğini belirtiyor.

Buna ek olarak, Apple’ın ‘LLM in a Flash’ araştırması, analistleri “sofistike büyük dil modellerini minimum bellekle çalıştırma yeteneğinin cihazlardaki yapay zeka işlevlerini önemli ölçüde geliştirebileceğine ve daha önce kaynaklarla kısıtlanan yeni uygulamalar için olanaklar yaratabileceğine” ikna etti.

Apple yapay zeka alanında diğer teknoloji şirketlerinin gerisinde kalmış olsa da, son iki yılda kaydettiği ilerlemeler umut verici görünüyor.

“Apple’ın son iki yılda yapay zeka/makine öğrenimi alanında artan işe alımları ve birleşme ve satın almalar yoluyla yapay zekaya yaptığı önemli yatırımlarla birlikte, Apple’ın üretken yapay zekayı iPhone’lara ve diğer donanım ürünlerine entegre etme çabalarını hızlandırdığına inanıyoruz… Apple’ın önümüzdeki Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC) ve bu yılın ilerleyen dönemlerinde iPhone 16’da ek yapay zeka özelliklerini tanıtacağını tahmin ediyoruz.”

Salı günü öğleden sonra itibariyle Apple’ın hisse fiyatı %2,07 oranında düşerek 187,77$’a geriledi.

Bu makale AI’nin yardımıyla üretilmiş ve çevrilmiştir ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla ayrıntı için hüküm ve koşullarımıza bakınız.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.