Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C

Euro bölgesi yatay GSYİH ile 4. çeyrek resesyonunu atlattı

Euro bölgesi yatay GSYİH ile 4. çeyrek resesyonunu atlattı

Euro bölgesi yatay GSYİH ile 4. çeyrek resesyonunu atlattı
30 Ocak 2024 13:51
39

Avro bölgesi ekonomisi 2023’ün dördüncü çeyreğinde teknik resesyondan kaçınmayı başardı ve veriler gayrisafi yurtiçi hasılada (GSYH) bir önceki çeyreğe kıyasla bir değişiklik olmadığını gösterdi. Avrupa Birliği istatistik ofisi Eurostat tarafından açıklanan bu sonuç, GSYH’nin iki çeyrek üst üste düşmesi olarak tanımlanan teknik resesyona işaret eden %0,1’lik daralma beklentilerini boşa çıkardı.

Dördüncü çeyrek performansı da ekonomistler tarafından yapılan yıllık tahminleri aştı. GSYH, analistlerin öngördüğü gibi yatay seyretmek yerine, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %0,1 oranında hafif bir artış göstermiştir.

Beklenenden daha iyi olan bu sonuca katkıda bulunan birkaç Euro bölgesi üyesi ülke oldu. Bölgenin dördüncü büyük ekonomisi olan İspanya çeyreklik bazda %0.6’lık bir büyüme kaydetti. Ekonomik büyüklük açısından daha küçük olan Portekiz ise %0.8’lik etkileyici bir büyüme kaydetti. Euro bölgesi ekonomisinde üçüncü sırada yer alan İtalya da büyüme kaydetti ve üçüncü çeyrekte %0.1 olan GSYH dördüncü çeyrekte %0.2 arttı.

Bu olumlu rakamlar, GSYH’de %0.3’lük bir düşüş yaşayan Euro bölgesinin en büyük ekonomisi Almanya’daki ekonomik gerilemenin dengelenmesine yardımcı oldu. Ayrıca, Avro bölgesinin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa’da aynı dönemde büyüme kaydedilmemiştir. İspanya, Portekiz ve İtalya’nın birleşik büyümesi, Euro bölgesinin bir bütün olarak teknik resesyona girmesini önleyecek kadar önemliydi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.