Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C

Kanada’da enflasyon Kasım ayında %3,1’de sabit kaldı

Kanada’da enflasyon Kasım ayında %3,1’de sabit kaldı

Kanada’da enflasyon Kasım ayında %3,1’de sabit kaldı
19 Aralık 2023 20:37
29

Şaşırtıcı bir şekilde, Kanada’nın yıllık enflasyon oranı Kasım ayında değişmeyerek %3.1’de kaldı ve analistlerin hafif bir düşüş beklentilerine meydan okudu. Kanada İstatistik Kurumu’nun Salı günü açıkladığı verilere göre, durağan enflasyon oranı gıda fiyatlarındaki yavaş büyüme, cep telefonu hizmetleri ve akaryakıt maliyetlerindeki düşüş ve seyahat turları fiyatlarındaki artış arasındaki dengeye bağlandı.

Tahminler enflasyonun Ekim ayındaki %3,1’lik orandan %2,9’a düşeceği yönündeydi. Ancak tüketici fiyat endeksi (TÜFE), %0,1’lik düşüş beklentisinin aksine aylık bazda %0,1’lik marjinal bir artış gösterdi.

Mevcut manşet enflasyon, enflasyonun 2024 ortalarına kadar %3,5 civarında seyretmesini bekleyen Kanada Merkez Bankası’nın (BoC) tahminleriyle yakından uyumludur. Merkez bankası, 2025 yılı sonuna kadar %2’lik hedefine doğru kademeli bir düşüş öngörmektedir.

BoC’nin TÜFE-medyan ve TÜFE-trim’i içeren temel enflasyon ölçütleri de değişmeyerek sırasıyla %3,4 ve %3,5 olarak kaldı.

Enflasyonist baskılara rağmen Kanada Merkez Bankası son üç politika toplantısında faiz oranlarını 22 yılın zirvesi olan %5’te tutarak faiz indirimlerini değerlendirmek için erken olduğu sinyalini verdi. Faiz oranlarına ilişkin bir sonraki açıklamanın 24 Ocak’ta yapılması planlanıyor.

Daha ayrıntılı bir dökümde, mağazalardan alınan gıda fiyatları Kasım ayında %4,7’lik bir artış göstermiş olup, bu artış Ekim ayındaki %5,4’lük artışa kıyasla yavaşlamıştır. Enerji fiyatlarında ise %5,7’lik bir düşüş yaşanmıştır ki bu bir önceki ay yaşanan %5,4’lük düşüşten biraz daha belirgin bir düşüştür.

Gıda ve enerji gibi uçucu kalemler hariç tutulduğunda fiyat artışı %3,5 olarak gerçekleşerek Ekim ayındaki %3,4’lük yıllık artışa kıyasla hafif bir yükseliş kaydetmiştir. Bu veriler, en oynak bileşenleri dışarıda bırakan çekirdek enflasyonun, Kanada Merkez Bankası’nın yaklaşan faiz kararında muhtemelen dikkate alacağı bir faktör olan süreklilik belirtileri gösterdiğini ortaya koymaktadır.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.