Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 23°C

Hindistan ve Kanada Arasında Gerginlik Devam Ediyor

Hindistan, Sih bir ayrılıkçının öldürülmesi olayı sonrasında Kanada ile yaşanan gerginliğin devam ettiğini açıkladı. İki ülke temsilcileri arasında çeşitli düzeylerde temaslar gerçekleştirildiği belirtildi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kanada’nın diplomat sayısını azaltma taleplerine kararlı olduklarını ve bu konuda temasta olduklarını ifade etti. Ayrıca, Kanada Başbakanı Trudeau’nun diğer ülkelerin liderleriyle yaptığı görüşmelerin gerginliği çözmeye yardımcı olmayacağını belirtti. Hindistan, Kanada’yı diplomatlarının ve tesislerinin güvenliğini sağlama konusunda daha ciddiye almaya çağırdı. İki ülke arasındaki gerginlik, Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü’nün yöneticisi Hardeep Singh Nijjar’ın Kanada’da öldürülmesiyle başlamıştı.

Hindistan ve Kanada Arasında Gerginlik Devam Ediyor
13 Ekim 2023 00:04
37

YENİ Hindistan, Sih bir ayrılıkçının öldürülmesine ilişkin Kanada ile yaşanan gerginliğin ardından iki ülke temsilcilerinin “çeşitli düzeylerde” temas halinde olduğunu açıkladı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi, iki ülke ilişkilerine dair basına açıklamada bulundu.

Bagchi, Hindistan ve Kanada Dışişleri Bakanlarının iki hafta önce Washington’da bir araya geldiklerine dair basında çıkan haberlere ilişkin soruya, “Kanadalılarla çeşitli düzeylerde temas halindeyiz. Bu özel etkileşimle ilgili olarak paylaşacak özel bir bilgim yok.” yanıtını verdi.

Kanada’nın, Hindistan’daki diplomat sayısını azaltması yönündeki taleplerinde kararlı olduklarını ifade eden Bagchi, bu konuda da Kanadalı yetkililerle temasta olduklarını belirtti.

Bagchi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun iki ülke arasında yaşanan gerginliği diğer ülkelerin liderleriyle yaptığı görüşmelere taşıması hakkındaki soruya karşılık “Bunun asıl meseleyi ele almaya nasıl yardımcı olacağını bilmiyorum. Temel mesele Kanada’nın teröristlere ve suç unsurlarına tanıdığı alandır.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Sözcü Bagchi, “Kanada’yı, diplomatlarımızın ve tesislerinin güvenliğini sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüklerini daha ciddiye almaya çağırıyoruz.” diye konuştu.

Nijjar’ın Kanada’da öldürülmesi

Hindistan’ın yayımladığı 40 teröristin isminin olduğu listede yer alan ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü’nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar, 18 Haziran’da Kanada’da öldürülmüştü.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun, Nijjar’ın öldürülmesinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğunu iddia etmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerginleşmişti.

Kanadalı bir diplomat, 3 Ekim’de, Hindistan’ın ülkedeki 62 Kanadalı diplomattan 41’ini geri çekmesi talebinde bulunduğunu açıklamıştı.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.