Dolar 34,5595
Euro 36,1679
Altın 2.999,32
BİST 9.482,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Güneş enerjisinde devrim: Verimlilikte yüzde 23, çalışma ömründe yüzde 66 artış

Güneş enerjisi teknolojisinde devrim yaratacak bir gelişme, University of Surrey öncülüğündeki uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Imperial College London iş birliğiyle yürütülen çalışma ile “mucize malzeme” olarak adlandırılan …

Güneş enerjisinde devrim: Verimlilikte yüzde 23, çalışma ömründe yüzde 66 artış
22 Kasım 2024 00:57
45
Güneş enerjisi teknolojisinde devrim yaratacak bir gelişme, University of Surrey öncülüğündeki uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Imperial College London iş birliğiyle yürütülen çalışma ile “mucize malzeme” olarak adlandırılan perovskit kullanılarak üretilen güneş panellerinin hem verimliliğini hem de ömrünü artıran bir yöntem geliştirildi.

Perovskit güneş panellerinde önemli gelişme

Çalışma, kurşun-kalay perovskit güneş panellerinde daha önce fark edilmeyen bir bozulma mekanizmasını tespit etti. Bu mekanizmayı engellemek için geliştirilen yöntemle, panellerin güç dönüşüm verimliliği (%23’ün üzerinde) önemli ölçüde artırıldı. Ayrıca, güneş hücrelerinin kullanım ömrü de yüzde 66 oranında uzatıldı.

Günümüzde çatıları süsleyen silikon güneş panelleri, yerini daha yüksek verimlilik sağlayan perovskit/silikon hibrit panellere bırakmaya başladı. Araştırmacılar ise tamamen perovskit tabanlı panellerin geleceğin teknolojisi olacağına inanıyor. Ancak bu panellerin ticari olarak yaygınlaşabilmesi için verimlilik ve dayanıklılık sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Bu çalışma, özellikle kurşun-kalay perovskit hücrelerindeki sorunların üstesinden gelinmesine katkı sağlıyor.

12.5 MW’lik güneş çiftliği kurulacak

Ekip, verimlilik ve dayanıklılığı etkileyen “delik taşıma katmanını” inceleyerek, bu katmanın neden olduğu kimyasal reaksiyonları baskılayan bir iyot azaltıcı madde geliştirdi. Bu yenilik, hem daha uzun ömürlü hem de daha uygun maliyetli güneş panelleri üretimine kapı aralıyor.

Araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Imalka Jayawardena, “Perovskit tabanlı güneş pillerimizin verimliliğini önemli ölçüde artırarak, daha ucuz ve daha sürdürülebilir güneş panelleri üretmeye yaklaşıyoruz. Malzemeleri ve cihaz mimarimizi daha da iyileştirmek için çalışmaya devam ediyoruz,” açıklamasında bulundu. Şimdi ise bu yenilikçi panelleri test etmek için 12.5 MW kapasiteli bir güneş çiftliği kurulması planlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.