Dolar 34,5369
Euro 36,4401
Altın 2.958,94
BİST 9.136,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Dünyada ilk: Hayvancılıkta gaz salınımına vergi geliyor

Danimarka, tarımsal emisyonlar için dünyanın ilk vergisini uygulamaya hazırlanıyor. Bu yeni düzenleme, çiftlik hayvanlarının, özellikle inek ve domuzların metan salınımlarını (gaz salınımları) hedef alıyor. Aylarca süren müzakerelerin ardından …

Dünyada ilk: Hayvancılıkta gaz salınımına vergi geliyor
20 Kasım 2024 21:20
54
Danimarka, tarımsal emisyonlar için dünyanın ilk vergisini uygulamaya hazırlanıyor. Bu yeni düzenleme, çiftlik hayvanlarının, özellikle inek ve domuzların metan salınımlarını (gaz salınımları) hedef alıyor. Aylarca süren müzakerelerin ardından, ülkedeki büyük siyasi partiler, çiftçiler, sanayi temsilcileri, sendikalar ve çevre gruplarının desteğiyle nihai bir anlaşmaya varıldı.

Ton başına vergilendirme

2030 yılından itibaren, Danimarkalı çiftçiler her ton metan salınımı için 300 kron (yaklaşık 43 dolar) ödeyecek. Bu miktar, 2035 yılına kadar kademeli olarak 750 krona yükseltilecek. Metan salınımları, karbondioksit eşdeğeri üzerinden hesaplanacak ve hayvancılık sektörü bu düzenlemeden doğrudan etkilenecek.

Danimarka Çevre ve İklim Bakanı Jeppe Bruus, bu düzenlemenin sadece bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, “Büyük bir görevle karşı karşıyayız: Tarım arazilerimizin önemli bir kısmını ormanlık alanlara, doğal yaşam alanlarına dönüştürerek fiyortlarımıza yaşamı geri getirmeliyiz,” dedi.

Danimarka’nın yüzde 60’ı tarım arazisi

Bunun yanı sıra, hükümetin hedefleri arasında azot kirliliğini azaltmak da bulunuyor. Anlaşmaya göre, 2027 itibarıyla yıllık 13.780 ton azot emisyonunun azaltılması planlanıyor. Anlaşma kapsamında, Danimarka doğasını iyileştirmek ve biyoçeşitliliği artırmak amacıyla 250.000 hektarlık yeni orman alanı oluşturulacak. Ayrıca, şu anda tarım arazisi olarak kullanılan 140.000 hektarlık turba arazisi doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek. Danimarka, yüzölçümünün yaklaşık %60’ının tarım alanı olması nedeniyle dünyada en fazla tarım yapılan ülkelerden biri.

Danimarka İklim, Enerji ve Kamu Hizmetleri Bakanı Lars Aagaard, bu anlaşmayı, “Danimarka’nın iklim mücadelesindeki kararlılığını gösteren bir adım” olarak nitelendirdi. Aagaard, geniş siyasi mutabakatın yanı sıra, düzenlemeden etkilenecek sektörlerin ve çevre gruplarının sürece dahil edilmesinin önemine dikkat çekerek, “Bu tür bir iş birliğinden dünya genelinde faydalanabiliriz,” dedi.

Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 14’ü tarım sektöründen kaynaklanıyor. Tarım, ormancılık ve arazi kullanım sektörleri küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 13 ila yüzde 21’ine katkıda bulunmakta. Bu katkının büyük kısmı ise hayvancılıktan geliyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.