Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 13°C

Amazon Yapay Zekâ Araştırmacılarına Milyon Dolarlık Kredi Vereceğini Duyurduğu Yeni Bir Program Başlattı!

Amazon Web Services, yapay zekâ araştırmacılarına 110 milyon dolar hibe ve kredi verecek “Build on Trainium” programını başlattı.

Amazon Yapay Zekâ Araştırmacılarına Milyon Dolarlık Kredi Vereceğini Duyurduğu Yeni Bir Program Başlattı!
13 Kasım 2024 01:43
42

Amazon Web Services (AWS), yapay zekâ araştırmacılarına toplamda 110 milyon dolar değerinde hibe ve kredi vermek için yeni bir program başlattı. “Build on Trainium” adı verilen bu program, yapay zekâ araştırmalarını desteklemek amacıyla tasarlandı.

Google’ın Trillium ve Microsoft’un Maia gibi özel yapay zekâ çipleriyle rekabet eden AWS, Trainium, Inferentia ve Graviton çipleriyle dikkat çekiyor. AWS, bu yeni programla yapay zekâ araştırmaları yapan kurumlar, bilim insanları ve öğrencilere destek olmayı hedefliyor. 

Araştırmacılara 40.000 Trainium çipi ve 11 milyon dolarlık destek

Program kapsamında, stratejik ortaklık kurulan üniversitelere Trainium kredilerinde 11 milyon dolara kadar, daha geniş AI araştırma topluluğuna ise bireysel hibelerde 500.000 dolara kadar yardım sağlanacak. Ayrıca araştırma ekipleri ve öğrencilerin erişebileceği 40.000 Trainium çipinden oluşan bir “araştırma kümesi” kurduğunu da duyurdu. Programın amacı ise araştırmacılarına donanım desteği sağlamak ve araştırmalarını sürdürebilmeleri için gerekli kaynakları temin etmek olacak.

Programın detayları hakkında konuşan AWS’in Annapurna Labs kıdemli direktörü Gadi Hutt, hibe katılımcılarının Trainium eğitim kaynakları ve destek programlarına da erişim sağlayacağını belirtti.

Ancak bu program bazı kesimlerce eleştiriliyor. Washington Üniversitesi’nde emerging teknolojilerin etik etkilerini inceleyen doktora adayı Os Keyes, bu durumu “akademik araştırma fonlamasının genelleştirilmiş bir yolsuzluğu” olarak nitelendirdi. AWS’in hangi projelerin hibe alacağına karar vereceği sürecin şeffaf olmadığını belirten Keyes, fonların araştırma değeri ve ihtiyaçlara göre tahsis edileceği konusunda şüphelerini dile getirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.