Patlayan pillere nihayet çare bulunmuş olabilir
Isınma nedeniyle patlayan li-ion piller modern dünyanın başına bela olmaya devam ediyor. Ama şimdi bilim insanları, bu soruna sağlam bir çözüm bulabilmiş olabilir.
Cornell Üniversitesindeki araştırmacılar, pillerin patlama sorununu çözecek çığır açıcı bir keşifte bulundu.
Birkaç yıl önce pillerin yarattığı “terör” nedeniyle büyük li-ion pillere sahip laptopların / tabletlerin uçaklara alınması bile bir krize dönüşmüştü. Sosyal medyada her gün, masanın üzerinde kendi kendine dururken patlayan telefon videoları ortaya çıkmaya başlamıştı.
Lityum iyon piller modern çağın en faydalı teknolojilerinden biri olsa da, ısınması veya hasar alması durumunda patlamaları çok büyük risk oluşturuyordu. Bu piller iPhone’lar ve Android telefonlar gibi küçük cihazlardan dizüstü bilgisayarlar gibi daha büyük ve daha üretken donanımlara, hatta elektrikli otomobillere kadar her türlü teknolojiyi çalıştırmamızı sağlıyor. Dolayısıyla, patlamalarına rağmen onlardan vazgeçemiyoruz.
Sıvı li-ion yerine kristal formlu piller
Patlayan pil sorunuyla mücadele etmek ve buna son vermek için Cornell’deki araştırmacılar, geleneksel sıvı bazlı lityum iyon pillerin ve son yıllarda ana akıma sokmaya çalışılan daha yavaş, daha güvenli katı hal pillerinin yerini alabilecek yeni bir gözenekli kristal türü geliştirdiler.
Patlayan pillere ve dendrit sivri uçlarından kaynaklanan olası kısa devrelere son vermek için araştırmacılar, her ikisi de iyonların içinden geçmesine izin verecek içsel gözeneklere sahip olan bir moleküler kafes ve üç makro döngüye sahip özel kristal formları geliştirdiler. Bu yöntemi kullanan araştırmacılar, iyonların depolanması ve içinden geçmesi için bolca alan yaratmış oldular. Bu da pratik olarak işleyen piller yaratmayı mümkün kılacak. Ancak pilin içinde sıvı olmayacağı için patlama riski kalmayacak.
Teknoloji şirketlerinin şimdi bu yöntemi alıp pratik kullanımı olan ürünlere dönüştürmesini beklememiz gerekiyor.