Dolar 34,3336
Euro 36,3343
Altın 2.830,03
BİST 9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cum 12°C
Cts 14°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Koklayarak Sütün Bozulup Bozulmadığını Anladığınızı Sanıyorsanız Yanılıyorsunuz! Bakmanız Gereken Daha Önemli Noktalar Var

Sabah içmede ya da keke eklemede, sütle yapabileceğimiz her şeyde önce bir koklarız sonra da kullanmaya devam ederiz. Ancak sadece koklamanın, sütün bozulup bozulduğunu anlamaya yetmediğini bilseniz iyi olur.

Koklayarak Sütün Bozulup Bozulmadığını Anladığınızı Sanıyorsanız Yanılıyorsunuz! Bakmanız Gereken Daha Önemli Noktalar Var
10 Kasım 2024 09:43
53

Sütler genel olarak bozulduğunda koksa da bu durum her zaman için geçerli değil ve test etmeniz gereken başka yöntemler de bulunuyor.

Güvenilir şekilde tüketmeniz için uygulayabileceğiniz bazı yöntemleri açıklıyoruz.

Bozulmuş süt neden kötü kokar?

Önceliğimiz tabii ki koklamak ve bozulunca da o keskin koku burnumuza gelir. Laktozun bakteriler tarafından parçalanmasıyla da asidik ortam oluşur ve yoğurt ve peynir gibi diğer fermente ürünlerde olduğu gibi asitli bir koku ortaya çıkar.

Kötü kokuya yol açan başlıca Lactobacillus ve Streptococcus bakteri türleri çoğaldıkça sütteki protein yapıları bozulur, pH değeri düşer ve koku daha belirgin hâle gelir.

Kısacası, süt kokladığınızda o tanıdık ekşi kokuyu alıyorsanız, sütünüz büyük ihtimalle bozulmuştur fakat işin ilginç bir yönü daha var.

Koku, her zaman güvenilir bir gösterge midir?

Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için sadece kokusuna güvenmek her zaman yeterli olmayabilir. Bazı bakteriler, kokunun hemen fark edilemeyeceği bir süreçte sütü bozabilir.

Listeria monocytogenes gibi bakteriler, sütün görünüşünü veya kokusunu değiştirmeden gıda zehirlenmesine yol açabilir. Dolayısıyla, süt bozulmuş olmasa bile sağlığınızı tehdit edebilecek bakteriler içeriyor olabilir.

Sütün ne kadar dayanabileceği ise yağ ve laktoz miktarına bağlı. Tam yağlı sütler son kullanma tarihinden sonra sadece 5 gün dayanabilirken laktozsuz veya yağsız sütler son kullanma tarihinden sonra 10 güne kadar dayanabiliyor.

Eğer aldığınız sütün son kullanma tarihinden bir haftadan fazla zaman geçtiyse ama kokmuyorsa ya da normal görünüyorsa siz yine de işinizi şansa bırakmayın ve sütü atın.

Sütün bozulduğunu anlamanın diğer yolları

Sütün tazeliğini anlamak için koklamak dışında başka yöntemler de var. Öncelikle sütün renginde veya kıvamında bir değişim varsa bu da bozulduğunu gösterir.

Normalde beyaz ve akışkan yapıda olan süt, bozulduğunda sarımsı olur ve topaklanmaya başlar.

Sütü nasıl saklamak gerekiyor?

Ayrıca bilmeniz gereken bir detay ise soğutma koşulları. Uzun süre oda sıcaklığında bırakılan süt daha hızlı bozulur. Bu yüzden de sütlerinizi buzdolabının arka kısımlarında saklayabilirsiniz. Buzdolabı kapağında olmaları da sürekli aç kapadan sıcaklık değişimine maruz kalır ve ömrü azalabilir.

Kısacası her zaman koklayarak karar vermek yerine güvenli yoldan gidip diğer belirtileri de göz önünde bulundurmakta fayda var.

Kaynaklar: WikiHow, Tasting Table, National Geographic

 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.