Suyunu çıkardılar: Aramalar yüzde 470 arttı işte sosyal medyanın yeni trendinin bilinmeyen zararları
Sosyal medyanın hızla yaydığı sağlık trendlerine her geçen gün bir yenisi daha eklenirken kullanıcıların son trendi bamya suyu oldu. Bamya suyu aramalarında yüzde 470’lik artış Bamya suyunun sindirimi kolaylaştırdığına, kan şekerini düzenlediğine …
Sosyal medyanın hızla yaydığı sağlık trendlerine her geçen gün bir yenisi daha eklenirken kullanıcıların son trendi bamya suyu oldu.
Bamya suyu aramalarında yüzde 470’lik artış
Bamya suyunun sindirimi kolaylaştırdığına, kan şekerini düzenlediğine, kadınlarda doğurganlığı artırıp doğum yapmayı kolaylaştırdığına dair paylaşımlar peş peşe yapılırken Pinterest’in sonbahar trendleri raporuna göre, sitede “bamya suyu” aramalarında yüzde 470’lik bir artış yaşandı. Sosyal medya kullanıcıları, bamya suyunun sindirimi kolaylaştırdığına, kan şekerini düzenlediğine, kadınlarda doğurganlığı artırdığına hatta ve hatta doğum yapmayı kolaylaştırdığına dair paylaşımlarda bulundu.
Peki bamya suyu bu beklentileri karşılayabilecek kadar etkili mi?
Bamya besleyici bir sebze olsa da uzmanlar bamya suyunun, tüm faydalarını etkili şekilde sunmadığını dile getiriyor. Eğer sindirim sistemini desteklemek, kan şekerini dengelemek ve genel sağlığınızı iyileştirmek istiyorsanız, bamya ve diğer sebzeleri dengeli bir diyetin parçası olarak tüketmeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca, bamya suyunun mucizevi etkiler sunduğuna dair abartılı iddialara temkinli yaklaşmakta fayda var.
Bamya suyu gerçekten mucizevi etkiler mi sunuyor, yoksa sosyal medyanın yeni bir abartısı mı?
Bamyanın, tıpkı diğer sebzeler gibi sağlıklı bir gıda olduğunu söyleyen uzmanlar, sadece bamya suyuna bel bağlayarak tüm sağlık sorunlarını çözmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Ayrıca, sosyal medyanın hızla yaydığı sağlık trendlerinin her zaman bilimsel temellere dayanmadığını vurgulayan uzmanlar sağlık konusunda uzman görüşlerine başvurulması gerektiğine dikkat çekti.
Bamya suyu içmek ya da bamya yemek bol miktarda çözünebilir lif tüketimi sağladığından bamya suyunun sindirime yardım ettiği iddiası çok da bilimsellikten uzak değil ancak bazı uzmanlar bu içeceğin riskler taşıyabileceğine inanıyor.
Bamya suyunun faydaları
Doğal antioksidan kaynağı: Bamya, antioksidan özelliklere sahip olan ve serbest radikallere karşı koruma sağlayan kuersetin gibi polifenoller açısından zengindir.
Bağışıklık sistemini destekler: Bamyada bulunan bileşiklerin bağışıklık sistemini doğrudan etkilediği ve iltihabı azaltabildiği gösterilmiştir.
Kilo vermeye yardımcı olur: Hayvan modelleri bamyanın yağ parçalanmasını (lipoliz olarak bilinir) artırarak vücut ağırlığını azaltabileceğini göstermiştir.
Kalp sağlığını artırır: Araştırmalar, polifenol içeren gıdalar açısından zengin beslenmenin iltihabı azalttığını ve kalp hastalığı riskini azalttığını göstermiştir. 4 Bamya, yüksek polifenol seviyesi nedeniyle kalp sağlığına uygun bir gıda olarak kabul edilir.
Kan şekeri seviyelerini optimize eder: Bamyanın antidiyabetik özelliklere sahip olduğu ve kan şekeri yönetimi için faydalı olabileceği gösterilmiştir. Bu güçlü sebze insülin duyarlılığını iyileştirmeye ve kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Kansere karşı korur: Bamya tohumu özlerinin mide ve kolorektal kanser hücrelerinin büyümesini engellediği gösterilmiştir.
Bamya suyunun zararları
Alerjik reaksiyona neden olabilir: Bamyaya karşı alerjik reaksiyon yaşamanız mümkün. Bamya alerjiniz olabileceğinden endişe ediyorsanız sağlık uzmanınızla görüşün.
Sindirim sorunlarına yol açar: Bamya, fruktan adı verilen bir karbonhidrat türü içerir. Bunlar bağırsakları tahriş edebilir ve ishal gibi semptomlara neden olabilir.
Diyabet ilaçlarıyla etkileşime girebilir: Bamya , tip 2 diyabet ilacı kullanan kişilerde hipoglisemiye neden olabilen glikoz seviyelerini önemli ölçüde düşürebilir.
Böbrek taşlarını ağırlaştırabilir: Bamya, kristaller oluşturabilen ve böbrek taşlarına katkıda bulunabilen oksalatlar açısından zengindir. Bu rahatsızlığın geçmişiniz varsa, yüksek oksalatlı yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir.