Dolar 34,5071
Euro 36,1765
Altın 2.986,33
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C

Bitkilerle Konuşmak, Onların Gerçekten Daha Hızlı Büyümesine Katkı Sağlar mı? Yoksa Boşuna mı Dil Döküyoruz?

Anneannelerimizi, babaannelerimizi veya dedelerimizi bitkileriyle veya çiçekleriyle konuşurken mutlaka görmüşsünüzdür. Onlar bu davranışlarıyla, bitkilerinin daha sağlıklı olacağını ve daha hızlı büyüyeceklerini düşünür.

Bitkilerle Konuşmak, Onların Gerçekten Daha Hızlı Büyümesine Katkı Sağlar mı? Yoksa Boşuna mı Dil Döküyoruz?
26 Ekim 2024 10:10
42

Peki işin aslı nedir? Bitkilerle konuşmak veya onlara şarkı söylemek, büyümelerini gerçekten hızlandırır mı?

Gelin, bu soruların cevaplarını verelim.

Maalesef bitkilerin söylediklerimizi anlaması veya sevgimizi algılaması mümkün değildir.

Yani bitkilere şarkı söylemenin, onların daha iyi büyümelerine veya daha fazla meyve vermelerine yardımcı olduğuna dair bilimsel bir kanıt henüz yoktur.

Ancak bitkilere müzik dinletildiğinde veya onlarla konuşulduğunda daha hızlı büyüdükleri doğrudur. Bunun temel sebebi de onların gelişim mekanizmaları üzerinde önemli bir etkisi olduğu düşünülen titreşimlerdir.

Rüzgâr ve titreşim, bitkilerin büyümesinde gerçekten değişikliklere neden olur.

Ayrıca ses, hepimizin bildiği gibi titreşimler hâlinde yayılır. Aslında bu durum, bitki özelinde mantıklıdır. Nihayetinde bitkiler saksılarda değil, doğal hayatlarında yaşama uyum sağlayacak şekilde evrimleşmişlerdir. 

Ek olarak çalışmalar, bitkilerin, tırtılların beslenmesinden kaynaklanan titreşimleri bile algılayabildiklerini ve tepki olarak kimyasal savunmalarını artırdıklarını gösterir. Yani mekanizma son derece hassastır.

Yine konu ile ilgili bir başka teori ise bitkilerin, insanın konuşması esnasında ürettiği karbondioksite tepki verdiği biçimindedir. Ortamdaki karbondioksit seviyeleri, fotosentezi etkiler. 

Ancak insanların, bitki büyümesini etkileyecek kadar fotosentez geliştirmeleri için, çiçekleri ve bitkileri ile günde en az 1-2 saat konuşması gerekir. 

Kaynaklar: New Scientist, Tree Hugger
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.