Dolar 35,2192
Euro 36,7765
Altın 2.963,45
BİST 9.654,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Sal 15°C
Çar 11°C
Per 9°C
Cum 10°C

Füzyon enerjisi için “7 petawatt” gücünde lazerler ateşlenecek

Bilim insanları, Güneş’in enerjisini üreten füzyon sürecini Dünya’da taklit etmeyi ve bu sayede sınırsız ve sürdürülebilir bir güç kaynağına erişmeyi amaçlıyorlar. Atom çekirdeklerinin birleşmesiyle devasa miktarlarda enerji çıktısı üreten füzyon …

Füzyon enerjisi için “7 petawatt” gücünde lazerler ateşlenecek
22 Ekim 2024 02:51
90
Bilim insanları, Güneş’in enerjisini üreten füzyon sürecini Dünya’da taklit etmeyi ve bu sayede sınırsız ve sürdürülebilir bir güç kaynağına erişmeyi amaçlıyorlar. Atom çekirdeklerinin birleşmesiyle devasa miktarlarda enerji çıktısı üreten füzyon için şimdi yeni bir tesis daha kuruluyor. Karbon salınımı yapmayan ve güvenli bir enerji kaynağı sağlayacak bu yöntemin hayata geçirilmesi için, lazer teknolojisinin kilit bir rol oynayabileceği düşünülüyor.

ABD, füzyonda lazerlere yoğunlaşıyor

Colorado Eyalet Üniversitesi‘nde (CSU) 150 milyon dolarlık devasa bir lazer araştırma tesisinin temelleri kısa bir süre önce atıldı. 2026 yılında açılması planlanan bu tesis, lazerleri kullanarak füzyon reaksiyonlarını gerçekleştirmeyi hedefliyor. ATLAS (Advanced Technology Lasers for Applications and Science) adı verilen bu yeni tesis, 40 yıllık bir lazer araştırmasının ürünü olarak hayata geçiriliyor. ABD Enerji Bakanlığı, bu projeye 28 milyon dolarlık bir katkı sağlarken, Almanya merkezli bir girişim olan Marvel Fusion da önemli bir finansman sağlayarak iki ileri teknoloji lazer sistemi temin ediyor.

Tamamlandığında, bu tesis üç lazer sistemini bir araya getirerek toplamda 7 petawatt gücünde enerji açığa çıkarabilecek. Bunun ABD’nin elektrik üretim kapasitesinin 5.000 katından fazla olduğunu belirtelim. Öte yandan sistem, saniyenin sadece 100 katrilyonda biri kadar süren darbeler halinde bu enerjiyi yaklaşık bir insan saçı genişliğinde bir alana yoğunlaştıracak. Bu odaklanmış enerjiyle nükleer füzyonun temiz enerji kaynağı olarak hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Tesis yalnızca enerji alanında değil, aynı zamanda tıp ve görüntüleme gibi farklı disiplinlerde de araştırmalara ev sahipliği yapacak. Lazer teknolojisi, tümör tedavilerinde enerji yoğunluğunun küçük noktalara odaklanmasıyla büyük potansiyel taşıyor. Tesisteki diğer potansiyel araştırmalar arasında mikroçip litografisi ve tasarımı ile tam hareket halindeki uçak motoru türbinleri gibi hızla hareket eden nesnelerin ayrıntılı X-ışını görüntülemesi yer alıyor.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.