Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Yağmurlu
İstanbul
9°C
Yağmurlu
Paz 9°C
Pts 11°C
Sal 13°C
Çar 12°C

Hepimizin Severek Tükettiği “Patates” Aslında Bizi Zehirleme Gücüne Sahip: İyi de Nasıl?

Sevmeyeni neredeyse hiç olmayan patatesin her türlüsünü severek tüketiyoruz. Ekonomik olmasının yanında çoğu insanın damak zevkine hitap etmesi de bu sevgiyi besliyor. Ama size üzücü bir haberimiz var…

Hepimizin Severek Tükettiği “Patates” Aslında Bizi Zehirleme Gücüne Sahip: İyi de Nasıl?
16 Ekim 2024 09:17
65

Patates yüzünden zehirlenebileceğimiz ihtimalini hiç düşünmüş müydünüz? Evet, gerçekten de böyle bir ihtimal var.

İyi ama böyle sevilen, sağlıklı besin kaynağının nasıl bir zehirleme etkisi olabilir?

Patates, zengin besin içeriği sayesinde besleyici, ekonomik ve doyurucu bir gıdadır.

İçerdiği doğal karbonhidrat, protein ve lif sayesinde günlük beslenmemizde önemli bir yer tutuyor. Özellikle nişasta bakımından zengin olan patates, aynı zamanda potasyum ve lisin amino asidi ile kaliteli bir protein kaynağı olarak da öne çıkıyor.

Ancak patatesin dikkat edilmesi gereken bir yönü de bulunuyor: İçerdiği solanin.

Solanin, patatesin doğal olarak ürettiği glikoalkaloid yapısına sahip bir bileşiktir.

Kimyasal formülü C45H73NO15 olan bu madde, bitkinin hastalıklara, böceklere ve diğer zararlılara karşı kendini koruma mekanizması olarak biliniyor. İnsan vücudundaki solanin seviyeleri 150 mg/kg’nin altında olduğunda genellikle toksik etki göstermemekte.

Ancak 280 mg/kg seviyeleri maalesef ölümcül olabilecek etkiler yaratabiliyor. Üstelik 200 mg/kg solanin, patateste acı bir tat algılamamıza da neden oluyor. Böylece solanin miktarının fazla olduğunu, patatesin tadından anlayabilirsiniz.

Günlük patates tüketiminde solaninin 60-70 mg/kg arasında olması öneriliyor.

Bu sayede patatesin besin değerinden faydalanırken olası toksik etkilerden de korunmuş oluruz. Özellikle patatesin kabuğunda bulunan solanin, yeşil kabuklu patateslerde daha fazla miktarda görülüyor.

Solanin zehirlenmesinin belirtileri, solaninin içeriğine göre değişiyor. Tüketimden 30 dakika içinde görülen belirtiler arasında mide bulantısı, ishal, kusma ve nörolojik bazı semptomlar hissediliyor.

Solaninin patatesten ayrılması için en etkili yöntem uzmanlara göre sirkede haşlamak. Haşlama sırasında solanin, sirkeye geçer ve solanin, patatesten uzaklaştırılmış olur. Siz de patates alırken artık kabuklarının yeşil olmamasına ve filizlenmemiş olmasına dikkat edin deriz.

Kaynaklar: Food-Info, DergiPark

İlginizi çekebilir:

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.