Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Paz 14°C
Pts 12°C
Sal 11°C
Çar 12°C

Japonya-Türkiye İlişkilerinde 100. Yıl Konseri

Nakamura Tempei, Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yılı kapsamında konser verdi.

Japonya-Türkiye İlişkilerinde 100. Yıl Konseri
3 Ekim 2024 03:43
72

Japonya ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümü kapsamında besteci ve piyanist Nakamura Tempei, Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda sanatseverlerle bir araya geldi.

“Japonya-Türkiye Diplomatik İlişkileri 100. Yıl Piyano Konseri”nde Tempei, “Ichigo-Ichie”, “Love’s Demise”, “Castle in Sky”, “Suite ‘Rising Soul'”, “Merry Christmas, Mr. Lawrence”, “Suite ‘Iceland'” ve “Phoenix” eserlerinin aralarında bulunduğu geniş bir repertuvarı beğeniye sundu.

“Bu tarz etkinlikler iki ülkeyi daha da yakınlaştırıyor”

Konsere ilişkin AA muhabirine konuşan Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, İstanbul’un tarihi mekanlarından birinde böyle bir konser programı yaptıkları için mutlu olduklarını belirterek, çok farklı çevrelerden Türk misafirleri olduğunu ve Japon bir piyanisti kendilerine dinletmekten gurur duyduklarını söyledi.

Kasahara, Türkiye ve Japonya’nın 100 yılı aşkın bir dostluğunun olduğuna işaret ederek, “Ancak 12 saatlik bir uçak yolculuğu uzaklığında olduğu gerçeğiyle de karşı karşıyayız. Japon bir sanatçıyı buraya getirip Türk halkına dinletmek, coğrafya olarak uzak olan iki ülkenin mesafesini kısaltmıyor ama duygusal olarak mesafeyi kısaltıp iki ülkeyi daha da yakınlaştırıyor. Bu tarz etkinlikler düzenlemekten mutluluk duyuyoruz.” dedi.

“Türkiye ile Japonya’nın çok fazla benzer yönü var”

Sanatçı Nakamura Tempei ise piyanoya ilgisinin abisinden etkilenerek başladığını anlatarak, “İki sene önce Türkiye’de bir konser yaptım ve burayı çok sevdim. İnsanların ilgisinden çok memnun kaldım. Kendimi Türkiye’ye çok yakın hissediyorum. O yüzden tekrar gelmek istedim. Türkiye’yi ilk kez babam vesilesiyle tanıdım. Babam ticaretle uğraşıyordu ve Türkiye’ye bir şeyler satıyordu. O zamandan beri Türk kültürünü çok merak ediyor ve ilgi duyuyorum.” diye konuştu.

Türk kültürüne çok saygı duyduğunu söyleyen Tempei, “Türkiye ile Japonya’yı benzettiğim noktalar da var. Uzun tarihi olan iki ülke. Bunun dışında iki ülkenin çok fazla benzer yönü var. Ayrıca Türkiye kültürüyle, Orta Asya’da ve bütün dünyada çok etkisi olan bir ülke. Bu da benim ilgimi çok çekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Ceddin Deden” eserini yorumladı

Tempei, Türkiye’yi büyümekte olan bir ülke olarak gördüğünü belirterek, “Türkiye büyük umut vadeden, gelişecek ve en yüksekleri görecek bir ülke. Pozisyonu gereği gelişmeye çok açık” dedi.

Konser sonunda Mehter Takımı’nın marşlarından biri olan “Ceddin Deden” eserini yorumlayan Tempei, “Sanatçı bakış açısıyla iki ülkenin kültürel faaliyetler yapması, iki toplumun birbirini daha çok sevmesini sağlayabilir. 100. yıl vesilesiyle bu etkileşimin artmasını ve iki ülkenin birbirine katkı yaparak ilerlemesini diliyorum. Ben de Türkiye’yle ilgili yeni bir beste yapmayı çok istiyorum ve mutlaka yapacağım.” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.