Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Pts 13°C
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 11°C

Karadeniz’in sularında Ordulu kadın balıkçıların ‘ekmek’ kavgası

Ordu’da kadın balıkçılar, çetin şartlarla mücadeleden yılmıyor; eşleriyle birlikte balık avına çıkarak ağ seriyor, ağ topluyor, balıkçı teknesini kullanıyor ve istif yapıyor.

Karadeniz’in sularında Ordulu kadın balıkçıların ‘ekmek’ kavgası
26 Eylül 2024 20:13
64

İHA

Karadeniz’in kadın balıkçıları, eşlerine yardım etmek için başladıkları balıkçılık serüvenlerinde şimdi profesyonelce çalışıyor.

Ordu’da kadınlar gece saatlerinde birlikte balık avına çıkıyor, balıkçı teknesini kullanıp ağ atıyor. Kadınların bu azimli çalışmaları, Ordu’nun Perşembe ilçesinde 70 yılı aşkın şekilde devam ediyor.

SAYILARI AZ

Türkiye’de sayıları bir hayli az olan kadın balıkçılar, Perşembe ilçesine bağlı Okçulu Mahallesi’nde 1950 yıllarından bu yana eşlerine yardım ediyor.

Geçen yıllarda gemici bulamadıkları için yardım için eşlerini çağıran Perşembe ilçesindeki balıkçılar, yıllardır karı-koca bu mesleği nesilden nesle aktarmaya devam ediyor.

70 yılı aşkın süredir devam eden gelenek ile kadınlar hem ev ekonomisine katkıda bulunuyor hem de zorlukların üstesinden geliyor.

BALIKÇI TEKNESİNİ KULLANIP, AĞ ATARAK BALIK AVLIYORLAR

Sayıları yaklaşık 25 olan kadın balıkçılar, palamut avında akşam saatlerinde eşleri ile birlikte denize açılıp sabah saatlerinde dönüyor. Kadınlar mezgit avında ise sabah olmadan denize açılarak, günün ilk ışıklarıyla birlikte kıyıya yanaşıyor. Kadınlar denize açıldıklarında tekne kullanıyor, eşleri ile birlikte ağ atıyor, balık avlayarak istif yapıyor.

“EŞİMİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİYİM, EKMEK PARASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Eşi ile birlikte yıllardır balıkçılık yapan annesi Havagül Arslan, şu ifadeleri kullandı:

20 yıldan bu yana yapıyorum. Palamut zamanı eşimle birlikte akşam denize açılıp, sabaha kadar çalışıyoruz. Akşam ağlarında bir şey alamadık ancak sabaha karşı çok şükür palamut aldık. Zorluğu olsa da sezon güzel geçiyor. Balıkçılığın güzel yanları var ama zor bir meslek. Saat 17.00 gibi denize açılıp, saat 08.00 gibi limana yanaşıyoruz. Gündüzleri de ev işlerini yapıyoruz. Eşimin meslekte en büyük destekçisi benim. Zorluğu olsa da güzel, sonuçta ekmek parası için çalışıyoruz.

“EŞİM OLMASA BU İŞ DE OLMAZ”

Mehmet Arslan, en büyük destekçisi olan eşi ile birlikte balık avladıklarını belirterek, “Gece-gündüz beraberiz. O olmaz ise ben kendim yapamam. Şu an palamut avı var, çok şükür bereketli. Günümüzün yarısı denizde geçiyor, bu şekilde zaman geçiyor. Eşim tekne kullanıyor, ağ kurmada ve çekmede yardımcı oluyor, bu işin üstesinden beraber geliyoruz.” diye konuştu.

“MESLEĞİMİZ GÜZEL ANCAK SOĞUK HAVALARDA ZOR”

Eşi ile birlikte mezgit balığı avına çıkan 2 çocuk annesi Zekiye Gündoğdu, saat 03.30, ile 08.00 saatlerinde arasında denizde avlandıklarını, sonrasında ise kıyıda balıkları ağdan kurtardıklarını söyledi. Gündoğdu balıkçılığın soğuk havalarda zor olduğunu ancak sıcak havalarda güzel olduğunu belirtti.

KADIN BALIKÇILARIN EN BÜYÜK SORUNU BARINAK

Hacer Akkaya yıllardır eşlerine yardım ettiklerini belirterek, barınaklarının olmadığını, soğuk havalarda çok zorlandıklarını söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.