Dolar 35,2003
Euro 36,8177
Altın 2.971,29
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Çok Bulutlu
İstanbul
13°C
Çok Bulutlu
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 10°C
Cum 9°C

Bakan Işıkhan: Çalışan Bildirim Sistemi’ni hayata geçireceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklamaya göre, Bakanlık ile TİSK arasında Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası Genel Merkezi’nde “Nitelikli İşgücü Yetiştirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Bakan Işıkhan: Çalışan Bildirim Sistemi’ni hayata geçireceğiz
17 Eylül 2024 20:02
84

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TİSK, dijital dönüşüm ve yeşil ekonomi alanlarında nitelikli işgücü yetiştirilmesi ve kadın, genç, engelli istihdamının artırılması amacıyla iş birliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında 100 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve TİSK ile nitelikli iş gücünün temin edilmesine yönelik önemli bir adım attıklarını belirtti. 

Küresel rekabetin arttığı dönemde Türkiye’nin ekonomik gücünü artırmanın en önemli yollarından birinin, iş gücünü daha donanımlı ve yetkin hale getirmek olduğuna işaret eden Işıkhan, şöyle konuştu:

“Dijitalleşmenin hayatımızın her alanını dönüştürdüğü, sürdürülebilirlik ilkesinin iş dünyasında kalıcı bir yer edindiği bir dönemde, iş gücümüzün bu yeni koşullara uyum sağlaması bir tercih değil, kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bugün TİSK ile imzalayacağımız bu protokol, ülkemizin ekonomik kalkınması, toplumsal refahı ve uluslararası arenada rekabet gücümüzü artıracak, nitelikli insan kaynağının gelişmesine önemli katkılar sağlayacaktır.”

Şubat ayında açılışı gerçekleştirilen İş Pozitif Kadın İstihdamı Programı ile bugüne kadar yaklaşık 470 bin kadını çalışma hayatına kazandırdıklarını anlatan Işıkhan, “Yine İş Pozitif kapsamında Her Meslekte Kadın Eli Projemiz, bu işbirliği protokolü kapsamında daha da güçlenecek ve kadınların iş gücüne daha etkin katılımını sağlayacaktır. Kadınların çalışma hayatının her yanında ve her meslekte yer almasını teşvik ederek onların ekonomik hayatta daha güçlü yer edineceklerine ve ülkemizin ekonomik gücünün artmasına değerli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“18 EYLÜL İTİBARIYLA HİBE ÇAĞRISINA ÇIKMAYI PLANLIYORUZ”

Işıkhan, engelli vatandaşların istihdamını bu protokolün önemli sonuçlarından biri olarak gördüğünü kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“18 Eylül itibarıyla hibe çağrısına çıkmayı planlıyor, engelli kardeşlerimizin ve engelli istihdam etmek isteyen özellikle TİSK üyesi işverenlerimizin proje tekliflerini bekliyoruz. Bu yıldan itibaren her yıl engelli hibe çağrılarına farklı bir temayla çıkmayı da hedefliyoruz. Bu kapsamda, bu yıl hedef temamızı otizmli bireylerimiz olarak belirledik. Otizmli bireylerimizi, iş yerlerinde istihdam edecek işverenlerin projelerini de destekleyeceğiz. Her yıl değişecek olan temalarımızla toplumsal duyarlılığımızı iş gücümüze yansıtmayı ve sosyal adaleti sağlamayı amaçlıyoruz.”

Engelli birey çalıştırma yükümlüğünün İş Kanunu’nda yer aldığını anımsatan Işıkhan, Bakanlık olarak bu yükümlülüğün kontrolünü Aylık İş gücü Çizelgeleri aracılığıyla yaptıklarını aktardı.

İŞVERENLERİN ENGELLİ ÇALIŞTIRMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ OTOMATİK TESPİT EDİLECEK

Bu belgenin il müdürlüklerine verilmesi zorunluluğunu kaldıran “Çalışan Bildirim Sistemi”ni hayata geçireceklerini ifade eden Işıkhan, “Bu sayede işverenlerimizin engelli çalıştırma yükümlülüğünü otomatik olarak tespit edecek ve işverenlerimizle iletişime geçerek engelli açığının kapatılmasını sağlayacağız. İşverenlerimizden ricamız ilerde mağduriyet yaşamamaları için bu sürece hazırlıklı olmalarını ve sosyal sorumluluk bilinciyle destek vermeleridir. Bu işbirliği ile önümüzdeki dönemde TİSK’e üye iş yerlerinde 100 bin yeni istihdam oluşturmayı da hedefliyoruz.” diye konuştu.

Bu hedefin, ülkenin ekonomik kalkınması ve işsizliğin azaltılması yolunda atılan en somut adımlardan biri olduğunu bildiren Işıkhan, “TİSK’in 100 bin yeni istihdama desteği, işverenlerimizin Orta Vadeli Programımızın işlediğinin ve bizlere olan güvenlerinin de bir göstergesidir. Bu hedefe ulaşmak için kamu ve özel sektör, işbirliği içinde çalışarak nitelikli iş gücümüzü inşallah daha da artıracağız. TİSK ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği, ülkemizin daha güçlü ve rekabetçi bir konuma gelmesini sağlayacak ve geleceğin iş gücünü şekillendirecektir.” ifadesini kullandı.

5 YILDA TİSK’E ÜYE İŞ YERLERİNDE 100 BİN İSTİHDAM HEDEFİ

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da TİSK olarak somut konuları, projeleri ve icraatları çok seven bir aile olduklarını dile getirerek, “Mütevazı durup, çok öne çıkmadan ülkemize ve çalışma hayatına destek olmayı, elimizden geleni yapmayı çok seviyoruz. Böyle bir projeyi bugün beraber lanse ediyorsak burada en büyük emek sizin.” şeklinde konuştu.

Protokol kapsamında, İŞKUR aracılığıyla yeşil ve dijital dönüşüm alanındaki geleceğin mesleklerinde nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi, kadın ve genç istihdamının desteklenmesi ve engelli istihdamının desteklenmesi için mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarının düzenlenmesi, istihdam imkanlarının oluşturulması amaçlanıyor.

Kadınlar, gençler, engelliler başta olmak üzere özel politika gerektiren bireylere yönelik başlatılacak aktif iş gücü programlarıyla gelecek 5 yıl içerisinde TİSK’e üye iş yerlerinde 100 bin kişiye kadar istihdam sağlanması hedefleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.