Dolar 35,4630
Euro 36,6711
Altın 3.067,03
BİST 9.674,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Japonya Ay’da ilk kez sanat eseri sergileyecek! İşte tarihi

Japonya ispace uzay aracıyla yeniden Ay’a gidiyor. Hem de bu kez sadece toprak örneği toplamayacak. Sanat serigisi de açacak.

Japonya Ay’da ilk kez sanat eseri sergileyecek! İşte tarihi
14 Eylül 2024 01:39
560

Japonya’nın uzay keşiflerine olan tutkusu, Ispace şirketinin yeni Ay göreviyle birlikte bir kez daha gündemde. Ispace, Resilience adını verdikleri ikinci Ay lander’ını Aralık ayında fırlatmaya hazırlanıyor. Şirket 2023 yılında yaptığı ilk denemede başarısız olan iniş girişiminin ardından, Ay’a başarılı bir şekilde inmeyi planlıyor. İlk denemede bir yazılım hatası nedeniyle iniş yapılamamıştı, ancak bu kez ekip oldukça iddialı.

Japonya’dan ikinci Ay görevi: Ispace’in “Resilience” görevi Aralık’ta başlıyor

Lander, SpaceX’in Falcon 9 roketi ile Florida’dan fırlatılacak ve Ay’ın görünen yüzeyindeki Mare Frigoris bölgesine inmeye çalışacak. Lander’ı fırlatmak, işin ilk kısmı. İnişin gerçekleşmesi ise fırlatmadan 4-5 ay sonra planlanıyor. Yani sabırsızlıkla beklenen bu görev için, bir süre daha gözümüzü gökyüzünden ayırmamamız gerekebilir.

Bu seferki görevde sadece bilimsel deneyler değil, aynı zamanda sanatsal bir dokunuş da var. Tenacious adlı küçük bir rover, NASA için Ay toprağı olan regolit örneklerini toplayacak. Bunun yanı sıra, Ay’da suyu elektroliz yoluyla ayırma deneyleri yapılacak. İşin sanatsal kısmına gelince; İsveçli sanatçı Mikael Genberg’in “Moonhouse” adlı sanat eseri de bu görevde yer alacak. Bu eserle birlikte Ay’da ilk kez bir sanat eseri sergilenecek.

Ay keşiflerinde Japonya’nın ne kadar iddialı olduğu ortada. Hem bilim hem de sanatın birleştiği bu görev, belki de gelecekte Ay’ın ticari keşfinde büyük bir adım olacak. Sizce Ay’a yapılan bu yeni görevler insanlık için ne ifade ediyor? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.


ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.