Dolar 34,0838
Euro 38,0713
Altın 2.841,90
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 27°C

90’ların HDD’leri artık okunmaz durumda: İşte büyük tehlike!

Özellikle 2000’lerden önce üretilen ve artık okunamayan HDD’ler, bizleri bambaşka bir tehlikeyle karşı karşıya bırakıyor. İşte detaylar!

90’ların HDD’leri artık okunmaz durumda: İşte büyük tehlike!
13 Eylül 2024 14:17
114

Müzik endüstrisi, dijital çağın getirdiği beklenmedik bir sorunla karşı karşıya: Arşivlenen eserlerin, artık okunamayan HDD’ler ile kaybolma tehlikesi… Müzik endüstrisi uzmanları, bu durumun çok yakın zamanda mükemmel klasik eserlerin tarihten silinmesine sebep olabileceğini söylüyor.

Endüstri, okunamayan HDD’ler ile ilgili bir şeyler yapmalı

Sektörün önde gelen veri depolama ve imha şirketi Iron Mountain’ın son raporuna göre, 1990’lardan kalma sabit disklerin yaklaşık beşte biri artık tamamen okunamaz durumda. Bu durum, sadece müzik endüstrisi için değil, dijital veri depolama konusunda tüm sektörler için ciddi bir uyarı niteliğinde.

Iron Mountain’ın küresel stüdyo büyüme ve stratejik girişimler direktörü Robert Koszela, “Bir formatta doğal bir sorun keşfettiğimizde, bunu herkese duyurmak mantıklı geliyor. Bu bir satış konuşması gibi gelebilir, ancak değil; bir eylem çağrısı!” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Sabit diskler, dijital ses iş istasyonları ve karışım yazılımlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, manyetik bantların yerini almıştı. Ancak günümüzde, bu disklerin uzun vadeli arşivleme için tasarlanmamış olduğu yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Manyetik diskleri okuma donanımından ayırmanın neredeyse imkansız olması, herhangi bir parça arızalandığında tüm sürücünün resmen çöpe gitmesine neden oluyor.

Müzisyenler ve stüdyolar, parçalarını yeniden düzenlemek (örneğin bir remastered albüm) için arşivlerine döndüklerinde, sürücülerin çeşitli şekillerde arızalandığını ve kısmi kurtarma imkanını dahi bulamadıklarını görüyorlar.

Koszela, “Stüdyoya gelen bir projeyi görmek çok üzücü; yepyeni bir kasada sabit disk, satın alındığı yerden gelen etiketler hâlâ üzerinde. Yanında güvenlik sürücüsünün bulunduğu bir kasa var. Her şey düzenli görünüyor. Ama ikisi de birer tuğla parçası gibi işe yaramaz durumda,” şeklinde konuştu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce HDD’lerin okunamaz durumda olması günümüzde geçmişe yönelik bir köprüyü ortadan kaldırabilir mi? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.