Dolar 33,7539
Euro 37,4259
Altın 2.715,64
BİST 10.054,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 31°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
31°C
Parçalı Bulutlu
Çar 32°C
Per 31°C
Cum 31°C
Cts 31°C

Duygusal Yeme Davranışıyla Başa Çıkmanın Yolları: Uzmanların Tavsiyeleri

Kimi zaman acıktığımızı anlayamadan yemeğe koyuluruz. Kimi zaman da ne yesek doymayız. İşte böyle durumlarda açlığımızın fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğunu anlamamız gerekiyor. Uzman Diyetisyen Fatoş Nadiroğlu, duygusal açlığa ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu!

Duygusal Yeme Davranışıyla Başa Çıkmanın Yolları: Uzmanların Tavsiyeleri
15 Temmuz 2024 15:37
58

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Psikolog Feriha Kaşifoğlu ve Uzman Diyetisyen Fatoş Nadiroğlu, duygusal yeme davranışının önlenmesi ve yönetilmesi konusunda önemli bilgiler paylaştı. Birçok insan, fiziksel açlık hissetmese bile duygusal nedenlerle yeme eğilimindedir.

Bu durum zamanla, psikolojik açlık olarak adlandırılan duygusal yeme davranışına dönüşebilir ve aşırı kalori alımına bağlı olarak obeziteye yol açabilir. Bu davranışın önüne geçmek için, bireyin hissettiği açlığın fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğunu anlaması önemlidir.

FİZİKSEL VE DUYGUSAL AÇLIĞI AYIRT EDİN

Uzman Diyetisyen Fatoş Nadiroğlu, fiziksel açlığın yavaş yavaş ortaya çıktığını ve herhangi bir yiyecekle tatmin edilebileceğini belirtirken, duygusal açlığın aniden geldiğini vurguladı. Duygusal açlık sırasında genellikle tatlılar veya abur cubur gibi belirli yiyecekler için yoğun bir istek duyulur. Uzman Psikolog Feriha Kaşifoğlu ise, duygusal açlığı tetikleyen birçok farklı faktör olduğunu söyledi: “Stres, kötü veya yetersiz uyku, yüksek kalorili yiyeceklere kolay erişim, sosyalleşememe, yiyecek ve içecek reklamları, sosyal medya görselleri ve lezzetli yiyecekler bu faktörler arasındadır.” Kaşifoğlu, duygusal yemeden sonra genellikle suçluluk, pişmanlık veya utanç hissedildiğini, oysa fiziksel açlıkta bu duyguların yaşanmadığını belirtti.

DUYGUSAL YEME DAVRANIŞINI TANIYIN

Duygusal yeme isteğinin nedenini anlamak için kişinin kendine beş önemli soru sorması gerektiğini belirten Uzman Psikolog Kaşifoğlu, bu soruları şu şekilde sıraladı:

“Bazı şeyler ters gittiğinde ve stresli bir gün geçirdiğimde yeme isteği duyar mıyım?”

“Yeme isteğim aniden mi gelir?”

“Genelde yüksek kalori, yüksek yağ ve şeker içeren besinleri mi tercih ederim?”

“Doysam bile yemeye devam etmek ister miyim?”

“Yemekten sonra suçluluk ve pişmanlık hisseder miyim?”

Bu soruların çoğuna “evet” yanıtı veriyorsanız, duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz. Duygusal açlığınızı sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için hangi duyguların yeme isteğinizi tetiklediğini belirlemek önemlidir.

DUYGUSAL YEME DAVRANIŞINI YÖNETME YÖNTEMLERİ

Duygusal yeme davranışını yönetmek için, hangi duyguların yeme isteğini tetiklediğini belirlemek önemlidir. Uzman Psikolog Kaşifoğlu, stres, yalnızlık veya sıkıntı gibi duygusal tetikleyicileri azaltmak için alternatif yöntemler denemenin faydalı olacağını ifade etti. Uzman Diyetisyen Nadiroğlu ise, evde sağlıksız atıştırmalıklar yerine meyve ve sebzeler gibi düşük kalorili seçenekleri tercih etmenin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, yemeğin tadına vararak yavaş ve dikkatli bir şekilde yemek yemenin, doygunluk hissinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabileceğini vurguladı. Öğünlerinizi ve günlük aktivitelerinizi önceden planlamak da yeme alışkanlıklarınızı düzenlemenize yardımcı olabilir.

SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLAR EDİNİN VE DESTEK ALIN

Uzmanlar, bireylerin kendilerini iyi hissettirecek sağlıklı alışkanlıklar edinmelerini ve gerektiğinde profesyonel destek almaktan çekinmemelerini tavsiye etti. Duygusal yeme davranışının önüne geçerek daha sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.