Dolar 32,7279
Euro 35,4775
Altın 2.497,81
BİST 10.914,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

Avrupa’nın lüks moda markası Dior’da skandal: İşçiler 24 saat çalışmaya zorlanıyor

İtalya’da bir Milano mahkemesi Dior ve tedarikçilerini, işçilerin iş ortamında uyumaya zorlamak ve bu sayede günün 24 saati çalışabilmeleri amaçlamakla suçluyor.

Avrupa’nın lüks moda markası Dior’da skandal: İşçiler 24 saat çalışmaya zorlanıyor
5 Temmuz 2024 15:22
21

Tanınmış moda markası Christian Dior veya daha yaygın bilinen ismiyle Dior, işgücü sömürüsüne izin verdiğinden ve teşvik ettiğinden ötürü şüpheleri üzerine çekti.

Fransa menşeili lüks marka devi LVMH’nin Dior marka çanta üreten İtalyalı yan kuruluşunun, 10 Haziran 2024’te mahkeme idaresine alındığı bildirildi. Bu, işçi haklarını ihlal eden Çin şirketlerine, sözleşme devrettiğini belirten bir soruşturmanın ardından geldi.

12 Haziran 2024’ten alıntılanan bu karar, önleyici tedbirlerden sorumlu Milano mahkemesinin bu yılki üçüncü kararı. Geçen nisanda; tedarikçilerinin denetim sonucu ihmalkar bulunması üzerine, Giorgio Armani moda grubunun sahip olduğu şirkete kayyum atandı. Soruşturma; tüketici ve yatırımcıların, lüks ürün şirketlerini tedarik eden zincirlere artan ilgisinin ortasında cereyan etti.

Şirket, bu süre zarfında faaliyetine devam edecek

İtalya, küresel lüks giyim ve deri ürünleri imalatının yüzde 50-55’ini oluşturan binlerce küçük üreticiye ev sahipliği yapmakta. Milano mahkemesi, üretici Dior SRL’nin bir yıl boyunca adli yönetim altına alınmasına karar verdi. Şirket, bu süre zarfında faaliyetine devam edecek.

Dior’un soruşturması, Milano civarında 32 işçi çalıştıran dört Çin menşeili tedarikçiyi de ilgilendiriyor. 32 işçinin ikisi yasadışı göçmen statüsünde, yedisi ise gerekli belgeler olmadan çalıştırılıyor. Personel, hijyen standartların çok altındaki ortamlarda çalıştırılıyor ve kendilerine yeterli sağlık koşulları sağlanmıyor.

LVMH, bugüne kadar resmi bir açıklama yapmadı. LVMH’nin hisselerinin mahkeme kararından sonra inişe geçtiği ve şu ana kadarki en düşük seviyede olduğu bildirildi. Dior, LVMH bünyesindeki en büyük ikinci moda markası. Christian Dior SE, LVMH’de yüzde 42 hisseye sahip olan ve Fransa’nın Arnault ailesi tarafından kontrol edilen ayrı bir holding.

İşçiler 24 saat çalışmaya zorlanıyor

34 sayfa uzunluğundaki kararında hakim; işçilerin iş ortamında uyumaya zorlandığını, bu sayede günün 24 saati çalışabilmelerinin hedeflendiğini söyledi. Elektrik tüketimi veri haritası, tatiller de dahil olmak üzere, akıcı bir şekilde gece gündüz devam eden bir üretim döngüsünün olduğunu ortaya çıkardı.

Buna ek olarak, belgeye göre daha hızlı çalışmasını sağlamak için güvenlik mekanizmaları makineden çıkarıldı. Bu, yüklenicilerin maliyetleri denetlemesine ve Dior’dan olabilecek en düşük fiyatları almasına olanak tanıyor.

Dior modeli PO312YKY

53 avroya mâl edilen çanta, mağazalarda 2 bin 600 avroya satılıyor

Örneğin; Dior modeli PO312YKY, sadece 53 avroya mal olmasına rağmen, mağazalarda 2 bin 600 avroya satılıyor. Müteahhitlik şirketinin sahibi ve taşeronları; Milan savcıları tarafından işçileri sömürmek ve insanları yasadışı olarak istihdam etmek suçundan soruşturulurken, Dior’un kendisi cezai soruşturmayla karşı karşıya değil.

Armani’nin soruşturması, İtalya moda markasının tedarikçilerinin işçi koruma yasalarını ihlal eden Çin’deki üreticileri de içerdiğini ortaya koydu. Armani grubu, tedarik zincirindeki kötüye kullanımı her zaman en aza indirmeye çalıştığını söyledi.

İtalyalı yetkililer, birkaç yıldır lüks eşya üreticilere ait taşeron şirketlerin çalışma koşullarını araştırıyor. Bu araştırma; dünyadaki lüks malların yaklaşık yüzde 50’sini üreten İtalya’nın geleneksel deri endüstrisinin, Çin menşeili ‘düşük maliyet’ şirketler tarafından baltalandığını ortaya koyuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.