Dolar 32,7016
Euro 35,4774
Altın 2.492,71
BİST 10.949,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C
Cum 32°C

Glencore, Teck biriminin satın alınması için Kanada’dan şartlı onay aldı

Glencore, Teck biriminin satın alınması için Kanada’dan şartlı onay aldı

Glencore, Teck biriminin satın alınması için Kanada’dan şartlı onay aldı
5 Temmuz 2024 14:50
11

Kanada hükümeti, Glencore’un Teck Resources’ın çelik üretimi kömür işletmesini 6.93 milyar dolar değerinde bir anlaşmayla satın almasına yeşil ışık yaktı. Perşembe günü açıklanan onay, Kanada istihdamını ve yönetimini korumayı amaçlayan sıkı koşullarla birlikte geldi.

Glencore, anlaşmanın bir parçası olarak bazı kilit önlemler almayı taahhüt etti. Bunlar arasında Elk Valley Resources’ın (EVR) Kanada merkezinin en az on yıl süreyle muhafaza edilmesi, EVR’nin yöneticilerinin çoğunluğunun Kanadalı olmasının sağlanması ve EVR’deki önemli istihdam seviyelerinin en az beş yıl süreyle korunması yer alıyor.

Teck Resources, bu işlemden elde edilen geliri, B Sınıfı sermaye benzeri oy hakkına sahip hisselerinin 2,75 milyar C$’a (yaklaşık 2 milyar $) kadar geri alımını başlatmak için kullanmayı planlamaktadır. Ayrıca şirket, borcunu 2 milyar dolara kadar azaltmak ve bakır işinin büyümesini desteklemek için fon ayırmayı planlıyor.

Madenci tarafından yapılan açıklamaya göre anlaşmanın 11 Temmuz’a kadar tamamlanması bekleniyor. Sanayi Bakanı Francois-Philippe Champagne onayın katı koşullarına dikkat çekerek kritik mineraller sektöründe gelecekte yapılacak birleşme ve satın almaların titiz net fayda incelemelerine tabi tutulacağını vurguladı. Bu tür anlaşmaların sadece istisnai durumlarda onaylanacağını belirtti.

Geçtiğimiz Kasım ayında Glencore liderliğindeki bir konsorsiyum, Teck Resources’ın çelik üretimi kömür birimini 9 milyar dolara satın almayı kabul etti. Glencore, 6,9 milyar dolar nakit karşılığında işletmenin %77 hissesini alırken, halihazırda %2,5 hisseye sahip olan Japon Nippon Steel %20 hisseye sahip olacak. Ayrıca, Güney Koreli POSCO, EVR’deki %3’lük hissesi karşılığında Teck’in iki kömür operasyonundaki hissesini takas edecek.

Bu işlem, Teck Resources için stratejik bir değişimi ve Kanada hükümeti tarafından belirlenen koşullara tabi olarak Glencore ve ortakları tarafından Kanada’nın kaynak sektörüne yapılan önemli bir yatırımı temsil ediyor.

InvestingPro İçgörüleri

Teck Resources (TECK) çelik üretimi kömür işinin satışını takiben stratejik değişimini sürdürürken, yatırımcılar şirketin finansal sağlığını ve piyasa performansını yakından takip ediyor. İşte InvestingPro’dan ilginizi çekebilecek bazı önemli bilgiler:

InvestingPro verilerine göre Teck Resources’ın piyasa değeri 26,26 milyar dolar ve Fiyat/Kazanç (F/K) oranı 22,14. Bu değerleme, şirketin 52 haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görmesiyle ortaya çıkıyor ve güçlü piyasa güvenini yansıtıyor. Ayrıca, şirket 2024’ün 1. çeyreği itibarıyla son on iki ayda 1,37’lik bir Fiyat/Defter oranı göstermiştir ki bu da piyasanın şirketin net varlıklarına nasıl değer verdiğinin bir göstergesi olabilir.

Performans açısından bakıldığında, Teck Resources altı aylık fiyat toplamında %24,59 gibi önemli bir getiri elde ederek hisse senedi fiyatındaki olumlu eğilimi vurgulamıştır. Bu, şirketin aynı dönemdeki büyük fiyat artışına dikkat çeken bir InvestingPro İpucu ile uyumludur.

İstikrar arayan yatırımcılar, Teck Resources’ın 15 yıl üst üste temettü ödemelerini sürdürme geçmişinde güvence bulabilir, bu da başka bir InvestingPro İpucu tarafından vurgulanan bir gerçektir. Temettü verimi şu anda %0,73 olsa da, şirketin hissedarlara değer döndürme konusundaki kararlılığı ortadadır.

Teck Resources hakkında daha derin bilgiler ve ek ipuçları arayanlar için InvestingPro kapsamlı bir metrik listesi ve uzman analizi sunuyor. Daha ayrıntılı bir yatırım tablosuyla ilgilenenler için platform üzerinden erişilebilecek 5 InvestingPro İpucu daha mevcut.

Bu bilgilerden en iyi şekilde yararlanmak için potansiyel aboneler INVTROZEL1A kupon kodunu kullanarak yıllık Pro ve gelişmiş ölçümlere ve profesyonel yatırım araçlarına erişim içeren yıllık veya iki yıllık Pro+ aboneliğinde %10’a varan indirimden yararlanabilirler.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.