Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Yağmurlu
İstanbul
9°C
Yağmurlu
Paz 9°C
Pts 11°C
Sal 13°C
Çar 12°C

Hem Atlas Hem de Pasifik Okyanusu’na Akan Dünya’nın Tek Gölü Isa: Peki Daha Farklı Hangi Özelliklere Sahip?

Yellowstone’da bulunan Isa Gölü hem Pasifik hem de Atlas Okyanusu’na dökülen dünyanın tek gölüdür. Göl, bu özelliğiyle eşsizliğini ortaya koyar. Peki bu göle dair daha farklı hangi ayrıntılar vardır?

Hem Atlas Hem de Pasifik Okyanusu’na Akan Dünya’nın Tek Gölü Isa: Peki Daha Farklı Hangi Özelliklere Sahip?
24 Kasım 2024 18:25
86

Konumu, hangi bölgelere hangi şartlarda aktığı, drenaj yönü gibi ayrıntılar, göllere dair önemli ayrıntılardandır.

Gelin, Isa Gölü’nün özelliklerine bakalım.

Bu göl, Yellowstone Milli Parkı’nda Old Faithful ve West Thumb gayzer havzaları arasında yer alır. 

Ayrıca Kuzey Amerika’nın kıtasal ayrımının da tam üzerinde yer alır. Dağ sırtı olarak adlandırabileceğimiz bölge, Kuzey Amerika’dan dikey olarak aşağı uzanır ve farklı okyanuslara akan büyük su havzalarını birbirinden ayırır.

Isa Gölü, benzersiz bir konuma sahiptir. Öyle ki gölün doğu tarafı, Columbia Nehri’nin bir kolu olan Lewis Nehri’ne ve en sonunda Pasifik Okyanusu’na dökülür. 

Ek olarak gölün batı kısmı, Madison Nehri’nin bir kolu olan Firehole Nehri’ne ve sonunda Florida Boğazı ile Atlantik’e bağlanan Meksika Körfezi’ne akar.

Isa gölünde drenaj yönü, olması gerekenin tam tersidir.

Doğuya doğru çıkışı batıda Pasifik’e, batıya doğru çıkışı ise güneydoğuda Atlantik’e doğru akar. Yine gölün bu mantığa yatmayan rotası, Yellowstone’un benzersiz ve kıvrımlı topografyasının tuhaflığını gözler önüne serer.

Bilim insanlarına ve bazı araştırmalara göre Isa Gölü’nün her iki çıkıştan da sadece yoğun kar yağışlı kışların ardından, yani güçlü kar erimesi dönemlerine aktığı öne sürülür. Bu, oldukça dikkat çekici bir özelliktir.

Öyle ki benzer bir durum Finlandiya sınırına yakın, Rusya’daki St. Petersberg yakınlarındaki Ladoga Gölü’nde de görülür. Gölün büyük bir kısmı, Neva Nehri vasıtasıyla Finlandiya Körfezi’ne akar ve bu da nihayetinde Baltık Denizi’ne ulaşır. Ayrıca gölün Hazar Denizi’ne bağlanan, Volga Nehri sistemine bağlı kolları da vardır.

Özetle Yellowstone bölgesindeki Isa Gölü hem Pasifik hem de Atlas Okyanusu’na dökülen dünyanın tek gölüdür. Üstelik drenaj yönü, olmasına gerekenin tam tersidir. 

Kaynaklar: IFL Science, Half as Interesting

İlginizi çekebilir:

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.