Dolar 37,9177
Euro 42,1437
Altın 3.800,83
BİST 9.489,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
8°C
Hafif Yağmurlu
Cum 10°C
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Yılanların Deri Değiştirmesinin Ardındaki, Birçoğumuzun İlk Kez Duyacağı Sebep

Vahşi yaşamın en benzersiz hayvanlarından biri olan yılanlar, diğer hayvanlar böyle bir şey yapmazken derilerini döküyorlar. Peki bunu yapmalarındaki amaç ne?

Yılanların Deri Değiştirmesinin Ardındaki, Birçoğumuzun İlk Kez Duyacağı Sebep
23 Kasım 2024 23:55
140

Her hayvanın, birbirinden ilginç özellikleri var. Tabii bu özellikler bize ilginç geliyor fakat onlar için gayet normal.

Bugün bahsedeceğimiz özellik, yılanların deri değiştirmesi. Hepimiz bir şekilde, bunu yaptıklarını biliyoruz ancak neden yaptıklarını biliyor muyuz?

Yılanlar büyüdükçe, derileri büyümez.

İnsanlar olarak biz büyüdükçe derimiz de bizimle birlikte büyüyor (günde milyonlarca cilt hücresi dökerek ancak yılanların büyüme sürecinde, derileri aynı kalıyor ve bu derinin içinde sıkışıyorlar. Derinin altında, yeni bir cilt oluşuyor.

Deri dökme başlamadan önce deri, mavimsi bir renk almaya başlıyor ve gözleri opak veya buğulu hâle geliyor.

Eski derilerini bir ağaç veya kaya gibi sert bir yüzeye sürterek dökme sürecini başlatıyorlar. Genellikle bu sert yüzeylere burunlarının ucunu sürtüyorlar. Bazıları da derilerini suya döküyor.

Yılda 4 ila 12 kez deri dökme yapabiliyorlar!

“Ecdysis” denilen deri dökme; hem büyümelerini hem eski deriye yapışmış olabilecek bakterileri atmalarını sağlıyor. Yani tamamen normal ve sağlıkları için önemli.

Yaş, tür, hava durumu, beslenme, bakteri ve parazitlerin varlığı gibi faktörlere bağlı olarak yılanlar derilerini ayda 1 defa dökebiliyorlar.

Siz deri dökmelerinin ardındaki bu sebepleri biliyor muydunuz?

Kaynaklar: Reconnect with Nature, Petmania

Yılanların büyülü dünyasından daha fazlası için:

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.