Dolar 35,4856
Euro 36,4774
Altın 3.091,70
BİST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Açık
İstanbul
11°C
Açık
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C
Çar 12°C

MÜSİAD, tekstil ihracatını artıracak yol haritasını açıkladı

MÜSİAD Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Sektör Kurulu Başkanı Fatih Canpolat, tekstil tekstil ihracatını artıracak 6 maddelik yol haritasını açıkladı. Raporda, hedef pazarların çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

MÜSİAD, tekstil ihracatını artıracak yol haritasını açıkladı
23 Kasım 2024 00:31
70

MÜSİAD Tekstil Sektör Kurulu, Tekstil Sektör raporunu yayınladı. Türk tekstil sektörünün güncel durumunu ve karşı karşıya olduğu fırsatları somut bir şekilde ortaya koyan raporda Avrupa’daki ekonomik durgunluğun ihracatı olumsuz etkilediği bir dönemde hedef pazarların çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. MÜSİAD Tekstil, Deri ve Hazır Giyim Sektör Kurulu Başkanı Fatih Canpolat “Afrika, Amerika ve Asya ülkeleri gibi pazarlara yönelmek, sektörün ihracat potansiyelini artırabilir. Nijerya ve Güney Afrika gibi büyüyen pazarlarda mağazalar açılması ya da ABD ve Asya’da Amazon ve Alibaba gibi platformlarla iş birliği yapılarak ürünlerin daha geniş bir tüketici kitlesine ulaşması, bu konuda somut adımlar olabilir.” dedi.

YEŞİL ÜRETİM İÇİN YENİ TEKNOLOJİLER KULLANILMALI

Yeşil üretim süreçlerini hızlandırması ve dijitalleşmeye daha fazla odaklanılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Fatih Canpolat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa pazarının sürdürülebilirlik standartları, Türk tekstil sektörünü yeşil üretime yönlendiren önemli bir etken. Çevre dostu boyama teknikleri gibi yeni teknolojilerin kullanılması, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak adına örnek teşkil ediyor. Yeşil üretim sertifikası alarak Avrupa’daki büyük perakende zincirleriyle daha avantajlı iş birlikleri kurulması da sektöre ciddi katkılar sağlayabilir. E-ihracat ve dijitalleşme, sektör için ciddi fırsatlar sunan bir alan. Türk tekstil markalarının dijital platformlar üzerinden satış yaparak, Avrupa’daki ekonomik yavaşlamadan etkilenmeden gelirlerini artırabileceği görülmektedir. Örneğin, Amazon veya diğer dijital platformlarda Türk tekstil ürünlerinin ‘Made in Türkiye’ etiketiyle daha geniş kitlelere ulaştırılması, bu fırsatları değerlendirmek için somut bir adımdır.”

TEKNİK TEKSTİL İHRACATI KRİTİK BİR ADIM OLABİLİR

Teknik tekstiller gibi yüksek katma değerli ürünlere yönelerek Türk tekstil sektörünün global pazarlarda daha güçlü bir konum elde edebileceğini belirten Başkan Fatih Canpolat “Teknik tekstiller ve katma değerli ürünlere odaklanılması, sektör için bir diğer önemli strateji. Türkiye’nin, havacılık sektörü için ürettiği yüksek dayanımlı teknik tekstiller veya otomotiv ve medikal tekstiller gibi alanlardaki ihracat artışı, bu segmentlerdeki potansiyeli net bir şekilde göstermektedir. Örneğin, medikal tekstil ürünlerinin veya otomotiv hava yastığı kumaşlarının üretim ve ihracatına ağırlık verilmesi, sürdürülebilir büyüme açısından kritik bir adım olabilir.” ifadelerini kullandı.

SEKTÖREL EĞİTİM PROGRAMLARI DESTEKLENMELİ

Bu süreçte kalifiye iş gücünün yetiştirilmesi ve sektörel eğitim programlarının desteklenmesinin sürdürülebilir büyüme için kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Fatih Canpolat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektörün karşı karşıya olduğu bir diğer önemli sorun ise kalifiye iş gücü eksikliğidir. Yeni nesil dijital dokuma makinelerini kullanacak eğitimli personelin yetersiz olması, sektörün rekabet gücünü sınırlandırmaktadır. Bu sorunu çözmek için meslek liseleri ve üniversitelerde dijital tekstil teknolojileri üzerine programlar açılması ve özel sektörle ortak staj programları düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. Döviz kuru dalgalanmaları ve maliyet baskıları ise tekstil sektöründe maliyetleri artırmaktadır. Özellikle pamuk gibi temel hammaddelerde yerel üretime ağırlık verilmesi, döviz kurlarına olan bağımlılığı azaltabilir. Bunun yanında, jeopolitik gerginlikler ve doğal afetler de sektörü olumsuz etkileyen diğer faktörler arasında yer alıyor. Örneğin, 6 Şubat depremi sonrasında üretim tesislerinin bölgesel olarak çeşitlendirilmesi ve risklere karşı daha dayanıklı bir tedarik zinciri oluşturulması gerekmektedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.