Dolar 34,5266
Euro 36,4900
Altın 2.961,39
BİST 9.119,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Toyota’dan soğuk hidrojenli araçlar için devrim niteliğinde teknoloji

Toyota, sıvı hidrojenli araçların verimliliğini artıran “kendi kendini basınçlandıran” yeni bir sistem geliştirdi.

Toyota’dan soğuk hidrojenli araçlar için devrim niteliğinde teknoloji
20 Kasım 2024 12:09
29
Haber Merkezi

Toyota, hidrojen yakıtlı araç teknolojisinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Şirket, sıvı hidrojenli araçların verimliliğini artırmak için “kendi kendini basınçlandıran” bir sistem geliştirdi.

Bu sistem, buharlaşma nedeniyle kaybolan hidrojen gazını geri kazanarak motorun daha verimli çalışmasını sağlıyor.

SOĞUK HİDROJEN TEKNOLOJİSİ

Toyota, sıvı hidrojen teknolojisini ilk olarak 2023 yılında GR Corolla H2 Concept modelinde tanıtmıştı.

Sıvı hidrojen, -253 santigrat derece gibi çok düşük bir sıcaklıkta depolanıyor. Ancak hidrojen oda sıcaklığında gaz halinde bulunduğu için, tanklarda bir miktar buharlaşma meydana geliyor.

Toyota’nın geliştirdiği “kendi kendini basınçlandıran” sistem, buharlaşan gazın basıncını artırarak yeniden kullanılabilir hale getiriyor.

Bu sayede hidrojen kaybı önleniyor ve motor verimliliği artıyor. Sistem, herhangi bir ek enerji gerektirmeden çalışıyor.

Toyota, bu sistemi geçtiğimiz hafta sonu Super Taikyu Serisi 2024 yarışında test etti. Sistem, buharlaşan gazın basıncını iki ila dört kat artırarak yeniden yakıt olarak kullanılmasını sağladı.

Ayrıca, bu fazla gazın küçük bir yakıt hücresi paketi ile hidrojen pompasının motorunu çalıştırması hedefleniyor.

Washington Eyalet Üniversitesi profesörü Dr. Jacob Leachman, Toyota’nın geliştirdiği sistemin önemine dikkat çekiyor.

Leachman, hidrojen pompalarının tüm hidrojen sistemlerinde en sık arıza yapan bileşenler olduğunu belirtiyor ve Toyota’nın bu soruna akıllıca bir çözüm bulduğunu ifade ediyor.

BAZI ZORLUKLAR DA VAR

Sıvı hidrojenle çalışan araçlar, hem depolama hem de sistem konfigürasyonu açısından karmaşık bir yapıya sahip.

Sıvı hidrojenin bir tankta mühürlenmesi ve buharlaşması durumunda, basıncın 140 Megapascal (20.000 psi) seviyesine kadar yükselebileceği gibi teknik zorluklar da bulunuyor. Ancak Toyota, bu zorlukların üstesinden gelmek için çalışmalarını sürdürüyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.