Dolar 34,5557
Euro 36,4648
Altın 2.962,44
BİST 9.144,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Sonunda şiirleri de yapay zekaya kaptırdık

Yapay zeka artık, ünlü şairlerin tarzlarını taklit ederek onlardan daha iyi şiir yazabiliyor. Üstelik ilham gelmesini beklemelerine de gerek yok.

Sonunda şiirleri de yapay zekaya kaptırdık
20 Kasım 2024 00:42
50

Edebiyat dünyasını da yapay zekaya kaptırdık. Yapay zeka artık ünlü şairlerin tarzını kopyalayarak daha güzel şiirler üretmeye başladı.

Edebiyat severler arasında yapılan bir araştırmada, okurların yapay zeka şiirlerini, gerçek şairlerin şiirlerinden daha çok beğendiğini ortaya koydu.

ABD’de yapılan bu araştırmada okuyucuların ünlü şairler tarafından yazılan şiirler ile yapay zekanın onların tarzını taklit ederek yazdığı şiirler arasındaki farkı ayırt edemediğini buldu. Daha da kötüsü araştırma denekleri yapay zeka şiirlerini insan şairlerin dizelerinden daha çok sevdiler.

Nature Scientific Reports’ta yayınlanan bir makaleye göre araştırmacılar, okuyucuların insanlar tarafından yazılmış dizelerin karmaşıklığını yapay zekanın yarattığı tutarsızlıkla karıştırdıklarını ve insan benzeri üretken yapay zekanın nasıl ortaya çıkabileceğini hafife aldıklarını öne sürüyor.

Araştırmacılar, İngilizce edebiyatın yaklaşık 700 yılını kapsayan 10 İngilizce şairin her birinden beş şiir kullandı. Yazarlar arasında Geoffrey Chaucer, William Shakespeare, Samuel Butler, Lord Byron, Walt Whitman, Emily Dickinson, TS Eliot, Allen Ginsberg, Sylvia Plath ve listedeki tek yaşayan şair olan Dorothea Lasky vardı.

Çalışma, Pittsburgh Üniversitesi doktora sonrası araştırmacısı Brian Porter tarafından yönetildi. Ardından OpenAI’nin büyük dil modeli ChatGPT 3.5’e her şairin “tarzında” beş şiir üretmesi talimatı verildi. Aralarından hiçbir seçim yapılmadan, üretilen ilk 5 şiir alındı. Bu şiirler, gerçek şairlerin şiirleriyle beraber deneklere sunuldu ve deneklerin daha çok, yapay zeka şiirlerini beğendiğini gördü.

Gerçek şiirleri zayıf buldular

Porter ve meslektaşları iki deney yürüttüler. İlkinde, 1.634 katılımcı rastgele on şairden birine atandı. Daha sonra, beşi yapay zeka tarafından ve beşi insan şair tarafından olmak üzere rastgele sırayla on şiir okumaları istendi. Şiirin bir yapay zeka tarafından mı yoksa bir insan tarafından mı yazıldığını düşündükleri de soruldu.

İlginç bir şekilde, deneklerin yapay zeka tarafından üretilen bir şiirin bir insan tarafından yazıldığını söyleme oranları daha yüksekti, ancak insan eliyle yazılma olasılığı en düşük olan şiirlerin hepsinin insanlar tarafından yazıldığını söylediler.

Anlaşıldığı üzere, yapay zeka artık edebiyatı insan elinden almaya başladı. Bir iki seneye kalmaz, tamamen yapay zeka tarafından üretilmiş romanlar, şiir kitapları, dizi/film senaryoları görmeye başlarız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.