1800 yıl sonra bir ilk gerçekleşti! Bakanlık duyurdu
Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi çeşmeleri hayata geçirme çalışmaları kapsamında rotasını Antalya’da bulunan Perge Antik Kenti’ne çevirmişti. Perge’de bulunan tarihi Kestros çeşmesi 2 yıllık çalışmanın ardından yeniden suya kavuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleceğe Miras Projesi kapsamında ülkemizde yer alan atıl haldeki tarihi çeşmeleri yeniden suyla buluşturmak üzere çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Burdur’da bulunan Antoninler Çeşmesi ve Kibyra Çeşmesi’nden sonra şimdi de Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan 1800 yıllık Kestros Çeşmesi de suya kavuştu.
TÜRKİYE’DE SUYU AKAN ÜÇÜNCÜ ANTİK ÇEŞME
En görkemli tarihi çeşme olan ve Perge Antik Kenti’nde bulunan Kestros, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor. Kestros’a su akıtmaya yönelik çalışmalar 2 yılın ardından başarıyla tamamlandı.
2 yıl önce Aksu Belediyesi’nden getirilen bir arazözle antik çeşmede, su sisteminin çalışıp çalışmadığı denetlendi. Yapılan deneme başarılı sonuç verince DSİ’ye ait kanaldan çeşmeye su çekildi.
Perge Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Dönmez, ilk su akıtma çalışmalarını 2022’de gerçekleştirdikleri antik çeşmede sistemin çalıştığını gördüklerini belirterek, “O zamandan bu zamana kadar bir proje çalışması gerçekleştirdik. Bu sene de Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleceğe Miras Projesi kapsamında bakanlık destekleriyle birlikte bu projeyi nihayetinde hayata geçirdik. Kestros Çeşmesi olarak adlandırılan İmparator Hadrianus döneminde inşa edilmiş olan bu önemli yapı 1800 yıl sonra yeniden suya kavuştu” dedi.
KESTROS’UN DİĞERLERİNDEN BELİRLEYİCİ BİR FARKI VAR
Yapının hem bir çeşme hem de bir kapı niteliğinde olduğunu belirten Dr. Dönmez, Kestros’un en özel yapılardan biri olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu:
“Yalnız bu çeşmenin onlardan biraz farkı var tabii ki. Bu fark da çeşmenin aktığı havuzun hemen devamında suyun aslında yaklaşık 700 metrelik lüks bir kanaldan bütün caddeyi katetmesi. Böylesi bir yapı aslında antik dönemde oldukça lüks olarak değerlendirilmekte. Perge Kestros çeşmesinin de aslında bu özelliğiyle diğerlerinden ayrılan bir farkı ortaya çıkıyor. Çeşmenin şu anda henüz restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmedi. Şu anda kazı çalışmaları gerçekleştiriliyor hemen yanında. Bu kazı çalışmalarının akabinde de çeşmenin bir geniş kapsamlı restorasyon çalışması gerçekleştirilecek”.