Dolar 40,0462
Euro 46,9931
Altın 4.239,29
BİST 9.998,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 36°C
Açık
İstanbul
36°C
Açık
Per 27°C
Cum 29°C
Cts 30°C
Paz 31°C

Çin Devlet Başkanı Şi’den Joe Biden’a dikkat çeken mesaj

ABD ile görüşme gerçekleştiren Çin lideri Şi, “Çin ve ABD’nin, iki büyük ülke olarak geçinmenin yollarını aramayı sürdürmesi, bu gezegende uzun vadeli barış içinde birlikte var olmayı gerçekleştirmesi gerekiyor.” dedi.

Çin Devlet Başkanı Şi’den Joe Biden’a dikkat çeken mesaj
17 Kasım 2024 11:29
105
AA

Çin liderleri,Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenen Asya Pasifik İşbirliği (APEC) Zirvesi’nde ABD ile bir araya geldi.

Burada değerlendirmelerde bulunan Şi, Çin ve ABD’nin, tüm dünyanın çıkarlarını gözeterek hareket etmesi, çalkantı içindeki dünyaya daha fazla belirginlik ve pozitif enerji katması gerektiğini dile getirdi.

“ÇİN VE ABD, İKİ BÜYÜK ÜLKE OLARAK GEÇİNMENİN YOLLARINI ARAMALI”

Açıklamalarının devamında Şi, şu sözleri sarf etti:

Çin ve ABD’nin, iki büyük ülke olarak geçinmenin yollarını aramayı sürdürmesi, bu gezegende uzun vadeli barış içinde birlikte var olmayı gerçekleştirmesi gerekiyor.

Şi, iki ülkenin birbirlerini düşman olarak gördükleri takdirde ilişkilerin çıkmaza gireceği ve kaosa sürükleneceğini ancak birbirlerini dost ve ortak olarak gördükleri takdirdeyse ilişkilerde ciddi ilerleme kaydedeceklerine inandığını belirtti.

ÇALIŞMAYA HAZIR OLDUKLARINI VURGULADI

Çin lideri, 5 Kasım’daki seçimlerde ABD’nin 47. Başkanı seçilen Cumhuriyetçi Donald Trump’ın yeni yönetimiyle birlikte çalışmaya hazır olduklarına dikkat çekti.

Çin’in, ABD ile istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir ilişkiler kurma amacı değişmediğinin altını çizen Şi, “Çin, yeni ABD hükümetiyle diyaloğu sürdürmeye, işbirliğini genişletmeye, farklılıkları yöneterek Çin-ABD ilişkilerinde yumuşak geçiş sağlamaya hazırdır.” sözlerini sarf etti.

ÇİN’İN ÇIKARLARINI KORUMA TUTUMU SÜRDÜRÜLECEK

Şi, ABD’nin ekonomik güvenlik ve teknoloji alanında “yüksek çitli küçük bahçeler kurma” yaklaşımının büyük bir ülkeye yakışan davranış olmadığını savundu.

Çin’in, ABD ile ilişkilerde “karşılıklı saygı”, “barış içinde bir arada yaşama” ve “kazan-kazan işbirliği” ilkelerine bağlılığının, Çin ve Amerikan hakları arasındaki geleneksel dostluğu ilerletme hedefinin değişmediğini dile getiren Şi, buna karşın Çin’in egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını koruma tutumunu sürdüreceklerini kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.