Dolar 34,4944
Euro 36,3655
Altın 2.965,81
BİST 9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Uzmanların Yanıtını İletiyoruz: Rize’den Fay Hattı Geçmemesine Rağmen Nasıl Deprem Oldu?

15 Kasım 2024’te Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremle birlikte akıllara “Rize’de fay hattı yoksa nasıl deprem olabildi?” sorusunu getirdi. Bu içerikte bu soruyu yanıtlıyoruz.

Uzmanların Yanıtını İletiyoruz: Rize’den Fay Hattı Geçmemesine Rağmen Nasıl Deprem Oldu?
15 Kasım 2024 22:22
45

Aktif fay hatları üzerinde bulunan ülkemizde, özellikle bu hatlar üzerindeki şehirlerde ne yazık ki pek çok depreme şahit olduk.

Ancak 15 Ekim 2024’te, Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına göre dördüncü derece deprem bölgesi olarak sınıflandırılan bir bölgede bulunan Rize’de 4.7 büyüklüğünde deprem olması pek çok kişiyi şaşırttı.

Peki, gerçekten de fay hattı olmayan bir bölgede nasıl gerçekleşmiş olabilir?

https://twitter.com/twitter/status/1857365646926926284

Birçok kişi “Fay hattı üzerinde bulunmayan bir şehir olan Rize’de nasıl bu büyüklükte bir deprem oldu?” diye merak ederken Prof. Dr. Naci Görür bu soruya yanıt verdi.

Bu doğrultuda Görür, “Bölgede fay gözükmüyor. Depremin güneyde Artvin-Bayburt arasından geçen doğrultu atımlı fayın etkisi ile oluşmuş KD-GB uzanımlı eğim atımlı faylar nedeni ile oluştuğunu düşünüyorum.” ifadeleri ile konuya açıklık getirdi.

Uzmanlar söz konusu bölgede daha büyük ve yıkıcı bir deprem olma olasılığının olmadığını ifade ediyor!

 Prof. Dr. Naci Görür’e ek olarak Prof. Dr. Okan Tüysüz de konu ile ilgili benzer yorumlar yaparak şu ifadeleri kullandı; “Karadeniz’de yıkıcı bir deprem söz konusu değil. 1892’de Artvin’de bir deprem var. Büyüklüğü bilinmiyor ama 6 şiddetinde olduğu tahmin ediliyor. Bu bölge deprem üreten bir bölge değil.”

Bu ifadelere ek olarak “Bu bölgede daha büyük bir deprem olma olasılığı neredeyse yok denecek kadar zayıf.” İfadelerini kullanan Tüysüz, endişe edilmesine gerek olmadığına vurgu yaptı.

Özetle, uzmanların açıklamaları aktif fay hatlarının bulunmadığı bölgelerde de zaman zaman depremlerin meydana gelebileceğini ve yer kabuğundaki gerilim birikiminin zamanla zayıf noktalarda kırılmalara yol açarak depremlere neden olabileceğini gösteriyor.

Kaynak: NTV
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.