Dolar 34,3497
Euro 36,3493
Altın 2.825,72
BİST 9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Bu İşte Bir Tuhaflık Var: Kahve İçmek Bazılarımıza Enerji Verirken Bazılarımızı Nasıl Daha Yorgun ve Uykulu Yapar?

Kahve içmenin daha doğrusu kafein almanın, bizi canlandırdığı bilinir. Hatta bazılarımız bu sebeple, bir fincan kahve içmeden güne başlayamaz. Ancak bazılarımız da tam tersi bir şekilde bu kafeini aldıktan sonra halsiz ve uykulu hisseder. Peki böyle bir şey nasıl olabiliyor?

Bu İşte Bir Tuhaflık Var: Kahve İçmek Bazılarımıza Enerji Verirken Bazılarımızı Nasıl Daha Yorgun ve Uykulu Yapar?
13 Kasım 2024 09:48
44

Nihayetinde büyük çoğunluğumuz, kahvenin enerjimize enerji kattığını kabul eder. İşlerin tersine dönebilme ihtimali de kafaları epey karıştırır.

Gelin, bunun nasıl olduğuna bakalım.

Aslında gün boyunca yorgun olmamızın sebebi, adenozin ismi verilen bir nörokimyasalın birikmesi ve reseptörlerden geçmesidir.

Bu da sinir hücrelerinin, daha az aktif hâle gelmesine ve beyninizde kan damarlarının genişlemesine sebep olur. Yani vücudumuz, dinlenme zamanının geldiği mesajını alır. Fakat kafein, adenozine benzediği için bunun yerine bu reseptörlere bağlanır.

Devamında esas adenozinin geçmesini engeller ve vücudun yavaşlamasını önler. Kafein, sizi bu şekilde bir süre uyanık tutsa da tüm adenosinin sonsuza dek yok olmasına sebep olmaz. Çünkü beynimizin adenosini işlemeyi bırakması onu üretmeyi bıraktığı anlamına gelmez.

Kafein, kaçınılmaz şekilde etkisini yitirdiğinde, vücudunuzda daha yorgun hissetmenize sebep olan bir adenosin birikimi kalır.

Örneğin şekerli bir şey yedikten sonra bir anda enerjik hissetmek ve hemen ardından bu enerjinin kaybolması da tıpkı bu duruma benzer. Ayrıca şekerden bahsetmişken eğer her zaman içtiğiniz kahve çok şekerliyse, bu da kahve sonrası yorgunluğa katkıda bulunabilir.

Yine kafeinin, diüretik özelliğinin susuzluğa sebep olma olasılığı da vardır. Bu da yorgun hissetmenize sebep olabilir. Fakat kafeinin bizi, zannedildiği kadar susuz bırakmadığını öne süren çalışmalar da vardır.

Son olarak, kafeine yüksek bir tolerans geliştirmiş de olabilirsiniz. Yani bir fincan kahve, sizi eskisi gibi canlandırmıyor olabilir. Maalesef bunu düzeltmenin en iyi yolu ise günlük kahve tüketimini azaltmak olacaktır. 

Kaynaklar: Mental Floss, Pure Wow
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.